PlusKrav Maga

Zelfverdediging op de NDSM-werf: ‘Beuken, trappen en niet opgeven’

Studenten uit de woningen op de NDSM-werf kregen zaterdagmiddag de verdedigingstraining Krav Maga om aanranders of belagers met een mes van zich af te slaan en schoppen. ‘Het is gek dat het nodig is, maar dit helpt om me veiliger te voelen.’

Hanneloes Pen
Na een aantal vervelende incidenten krijgen jonge studenten in Amsterdam Noord op het NDSM-terrein trainingen Krav Maga om zich in geval van nood goed te kunnen verdedigen. Beeld Jean-Pierre Jans
Na een aantal vervelende incidenten krijgen jonge studenten in Amsterdam Noord op het NDSM-terrein trainingen Krav Maga om zich in geval van nood goed te kunnen verdedigen.Beeld Jean-Pierre Jans

De training voor de groep studenten uit de containerwoningen en het studentencomplex NieuwDok spitst zich vooral toe op aanrandingscenario’s en gewapende overvallen. De verdediging is, zo blijkt, vooral een kwestie van trappen en slaan; en goed mikken op het kruis van de aanvaller.

Een vijftiental voornamelijk vrouwelijke studenten doet mee om zich veiliger te voelen en om te leren hoe ze zich te kunnen weren tegen hun belagers. Tal van situaties worden nagespeeld op het voetbalveldje naast de studentencontainers op de NDSM-werf, waar de laatste zes maanden verschillende incidenten hebben plaatsgevonden.

Hoe sla je effectief iemands hand weg als diegene je bil aanraakt en hoe verdedig je je tegen een gewapende overval met een mes, of iemand die je bij de keel pakt? Beresterk hoef je er niet voor te zijn. Er zijn allerlei ‘trucjes’ bij het ‘zelfverdedigingsyteem’ Krava Maga, een soort techniek die geheime diensten en militaire eenheden, waaronder de Mossad, CIA en FBI, ook aangeleerd krijgen.

Tijmen van der Poel biedt de training aan omdat hij behoorlijk is geschrokken van de verschillende incidenten op het NDSM-terrein. Beeld Jean-Pierre Jans
Tijmen van der Poel biedt de training aan omdat hij behoorlijk is geschrokken van de verschillende incidenten op het NDSM-terrein.Beeld Jean-Pierre Jans

Verschillende incidenten

De studentes vormen tijdens de ruim een uur durende training duo’s. De een is de belager met mes, de ander het slachtoffer.

“Je maakt van je handen haken en slaat zijn armen weg bij je keel. Je trapt hem in zijn kruis en in zijn rug en rent keihard weg,” aldus instructeur Tijmen van der Poel. Hij biedt de training aan omdat hij behoorlijk is geschrokken van de verschillende incidenten op het NDSM-terrein. Een studente werd een half jaar geleden mishandeld door een man met een stuk gereedschap. Een andere studente werd kortgeleden belaagd door een naakte man op een fiets. Ook was er een derde incident, een poging tot verkrachting en diefstal met geweld. De politie hield vorige maand een 27-jarige verdachte aan, een zedendelinquent die in 2016 een celstraf en tbs heeft gekregen.

“Je hoopt dat er niets gebeurt, maar als er iets gebeurt, wil je iets kunnen doen,” aldus studente Anne van Oers (22) die Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam volgt. “Mijn moeder heeft een verfspray voor me gekocht zodat ik een belager in zijn gezicht kan spuiten. Vooral ’s avonds voel ik me hier onveilig.”

Flesje verfspray dat een studente uit haar tas viste. Beeld Het Parool
Flesje verfspray dat een studente uit haar tas viste.Beeld Het Parool

Samen met Gwen Goetz (20), een Duitse studente sociologie – “In Duitsland mag je pepperspray bij je dragen, in Nederland niet” – oefenen ze tal van aanvallen. Ze leren hoe ze met gespreide hand een mes moeten wegslaan.

“Geef een felle trap in zijn kruis. Bijna niemand kan daartegen. En als die goed raak is, kun je bijna altijd veilig naar huis. Om je te kunnen verdedigen, moet je kunnen aanvallen,” zegt Van der Poel.

De training is behoorlijk uitputtend. Rode koppen en transpiratieplekken zijn snel te zien. Onder aanmoediging van Van der Poel wordt tot slot ook geoefend onder stresssituaties. “Het is beuken, trappen, doorgaan en niet opgeven,” brult hij over het veld.

Na afloop volgt nog een speciale Krav Maga-groet. “Het is allemaal goed om te weten, maar ik weet nog niet zeker of ik deze technieken allemaal weet te gebruiken op zo’n moment,” zegt Goetz.

Niemand in de buurt

“Het is eigenlijk raar dat we deze trainingen moeten volgen, maar ik voel me er wel veiliger door,” aldus Van Oers.

De meeste studenten zijn van plan met nog drie aangeboden kosteloze trainingen door te gaan. “Ik heb het gevoel dat ik een extra kaart heb tegen geweld en aanranding. Ik hoef vanaf de NDSM-pont amper 800 meter te lopen naar de studentenflat, maar dat is toch wel een beetje angstig als er helemaal niemand in de buurt is,” aldus een studente communicatie die om redenen van veiligheid en privacy liever anoniem blijft.

De gemeente heeft inmiddels een aantal camera’s opgehangen langs de looproute van de studenten op de NDSM-werf. “Zodat ze de incidenten kunnen terugkijken,” vraagt een studente zich een beetje cynisch af. “Ik vraag me af of de daders van die camera’s op de hoogte zijn.”

Uit haar tas vist ze verfspray. “Met deze onuitwisbare verf is de dader gebrandmerkt,” zegt ze. Emergency use only staat er op het flesje.

“Het is beuken, trappen, doorgaan en niet opgeven.”  Beeld Jean-Pierre Jans
“Het is beuken, trappen, doorgaan en niet opgeven.”Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden