Zeker 466 besmettingen door Koningsdagclusters: ‘Topje van de ijsberg’

Zeker 17 besmettingsclusters op Koningsdag hebben geleid tot ten minste 466 coronabesmettingen in de stad. Dat zegt hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Amsterdam, Anja Schreijer: ‘En dit is slechts het topje van de ijsberg.’

Olaf Heyblom
In de Westerstraat kwamen grote groepen feestvierders op Koningsdag bij elkaar zonder veel afstand te houden. Beeld Joris van Gennip
In de Westerstraat kwamen grote groepen feestvierders op Koningsdag bij elkaar zonder veel afstand te houden.Beeld Joris van Gennip

De 17 clusters op Koningsdag werden bekendgemaakt door demissionair premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie dinsdagavond. De groepen besmette personen zijn de afgelopen weken in kaart gebracht door de GGD, zei Schreijer dinsdagavond in tv-programma Op1.

“Collega’s van de GGD hebben de drukte natuurlijk ook gezien en zij wilden dit in kaart brengen. Uit het bron- en contactonderzoek kwam naar voren dat er minimaal 17 clusters te vinden zijn naar aanleiding van Koningsdag. En dat zijn alleen de clusters van mensen die zich in Amsterdam hebben laten testen. Waarschijnlijk zijn die clusters veel groter.”

Uit dat onderzoek kwam dat er minimaal 466 mensen besmet zijn geraakt tijdens het feestgedruis op Koningsdag. Waar die besmettingen precies hebben plaatsgevonden, is niet duidelijk. “Sommigen begonnen buiten en zijn daarna naar binnen gegaan. En de besmettingen komen bovenop de clusters die we al zien. Je ziet steeds meer feestjes thuis, we zien al een paar clusters in de horeca en in de werksetting zagen we het al.”

Jongeren

Ze benadrukt dat het een voorlopig beeld is en dat er nog meer besmettingen aan het licht kunnen komen. “Het totale plaatje moet nog volgen. De cijfers zijn onduidelijk nu. Een deel laat zich niet testen, een deel laat zich zelf testen. Dus we zijn al blij dat een deel van de mensen zich hebben laten testen en meegedaan aan bron- en contactonderzoek.”

In het bron- en contactonderzoek zijn met met name jongeren naar boven gekomen, zegt Schreijer. “Ook het RIVM ziet dat, de groep 18-24 jaar is de enige waar de cijfers nog stijgen.”

Ook de besmettingscijfers naar aanleiding van het kampioensfeest van Ajax volgen nog. “Daar kunnen we nu nog niks over zeggen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden