Amsterdam Bewaar

Zeker 100 geannuleerde vluchten op Schiphol

De dichte mist hindert het vliegverkeer op Schiphol.
De dichte mist hindert het vliegverkeer op Schiphol. © ANP

Dichte mist hinderde zondag het vliegverkeer op Schiphol. Rond de 100 vluchten van en naar de luchthaven zijn gedurende de dag geannuleerd.

Het merendeel van de rest van de vluchten had te kampen met vertragingen. Dat meldde een woordvoerder van Schiphol. "Het weer speelt ons de hele dag al parten, dichte mist en laaghangende wolken. Daardoor hebben we veel te maken met vertragingen en annuleringen."

Binnenkomende vluchten liepen door het slechte zicht vertraging op of moesten uitwijken naar andere luchthavens om te landen. Vertrekkend verkeer ondervond minder hinder van het weer volgens de woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Volgens LVNL was het zicht ongeveer 250 meter. Daardoor konden slechts 44 vliegtuigen per uur landen. De LVNL-woordvoerder verwachtte dat dit 's avonds zo bleef. "We hebben langer dan normaal twee landingsbanen in gebruik om zoveel mogelijk verkeer af te handelen." 

Schiphol zegt maandagochtend geen problemen meer te hebben. 

Eindhoven
Ook vanaf Eindhoven Airport is het vliegverkeer weer op gang gekomen. Zo'n negenhonderd passagiers strandden zondag op de luchthaven omdat de vliegtuigen vanwege de mist niet konden vertrekken.

Het Rode Kruis zette zondagavond zo'n 150 veldbedden neer zodat gestrande passagiers er konden slapen. Maar de meeste mensen gingen naar huis, familie of naar een hotel.

Er staan voor maandag veertien extra vluchten gepland om de achterstand weg te werken.