Amsterdam Bewaar

Zeeburgia uit Oost gaat in China voetbal promoten

Trainer Marijn Sanders namens Zeeburgia tijdens een clinic in Guangzhou.
Trainer Marijn Sanders namens Zeeburgia tijdens een clinic in Guangzhou. © Zeeburgia

Amateurclub Zeeburgia uit Oost is een proef aangegaan om Chinese kleuters aan het voetballen te krijgen.

Podiyeen, een groothandel in sportartikelen uit China, heeft de zondag eersteklasser benaderd om mee te helpen en te denken bij het ontwikkelen van activiteiten voor voetballertjes uit China.

Marijn Sanders, een Nederlandse trainer uit het netwerk van de club, is deze maand in de stad Guangzhou om clinics te geven aan kinderen van twee lokale basisscholen.

Als dat bevalt stuurt de club vaker trainers naar het land en komen Chinese kinderen op voetbalkamp naar Amsterdam, waar Zeeburgia het een en ander voor ze zal faciliteren. Een leuke en commercieel interessante uitwisseling, zegt voorzitter Marianne van Leeuwen. "De dochter van de eigenaar van Podiyeen woont in Nederland en is via via bij ons terechtgekomen." 

''t Klikte gewoon'
Samen met jeugdvoorzitter Roger Karamat Ali gaat Van Leeuwen in mei op uitnodiging van Podiyeen naar een sportbeurs in Shanghai, waar de sportartikelenhandelaar het project presenteert en de twee bestuurders ook de ruimte krijgen iets over Zeeburgia te vertellen. "China is natuurlijk een enorm land en Podiyeen is beursgenoteerd. Het klikte gewoon." 

Van Leeuwen heeft nog niet nagedacht over eventuele scouting van Chinese talentjes. "Dat is totaal niet aan de orde geweest. De insteek van dit project is vooralsnog echt puur maatschappelijk bedoeld, om Chinese kinderen tot en met acht jaar aan het bewegen te krijgen." Komend najaar volgt een evaluatie en besluit over een eventueel vervolg.