Ze mogen open blijven, maar ook de hotels sluiten de deuren

Ze mogen open blijven, maar veel Amsterdamse hotels overwegen toch weer de deuren te sluiten. ‘Dit doet pijn, is emotioneel en economisch onzeker.’

Hotel Postillion. Beeld Hotel Postillion
Hotel Postillion.Beeld Hotel Postillion

Congreshotelier Postillion, dat zijn grootste hotel annex conferentieoord op Amsterdam Overamstel heeft, sluit de deuren direct. “Dinsdagavond heeft het kabinet een moreel appèl gedaan om zoveel mogelijk ontmoetingen te beperken omdat je anders het virus verspreidt,” zegt directeur Erik-Jan Ginjaar.

“Wij zitten in een vak waarin we ontmoetingen nodig hebben om te bestaan. Maar we moeten ook luisteren naar die oproep. Ook wij zijn gebaat bij een sneller herstel. Dan kunnen wij niet zomaar doorgaan.”

Openblijven is volgens Ginjaar ook niet langer haalbaar. “Nadat op 28 september een maximum van 30 personen werd ingesteld, zagen we al een enorme dip in het aantal boekingen voor het einde van het jaar. Die zet zich nu nog harder door. We zakken onder een grens dat het nog verantwoord is. Onze restaurants kunnen niet open, onze flexwerkplekken moeten dicht. Het is niet meer zinvol en rendabel om open te zijn.”

Sanering

Het bedrijf schrapte in juni al 125 arbeidsplaatsen, eenderde van het totaal. “Ik krijg nu allemaal telefoontjes: betekent dit het einde van Postillion? Nee, door de sanering in juni zijn we klaar voor deze klap. We zijn zo afgeslankt dat we dit wel aankunnen. Dat geeft wat meer rust. We blijven wel de NOW-regeling gebruiken. Maar dit doet pijn, is emotioneel en economisch onzeker.”

“We gaan voor de duur van de maatregelen dicht en bekijken het daarna. Om te heropenen moet er wel weer hetzelfde perspectief zijn zoals de situatie begin september. Toen had de nationale vergadermarkt zich goed hersteld. We zien aan de boekingen voor de langere termijn ook wel dat er weer animo is als het weer kan.”

Hotel De l’Europe houdt nog een slag om de arm, maar heeft geen plannen voor sluiting. “Het is de vraag of we voldoende gasten overhouden,” zegt een woordvoerder van het vijfsterrenhotel. “Dat hebben we in de eerst golf ook gezien. Toen zijn we toch niet dichtgegaan omdat we ook aan het verbouwen waren. Het is nu nog afwachten. Maar we werken niet toe naar een sluitingsdatum.”

Bezorgen

De restaurants en bars van het hotel gaan woensdagavond wel dicht voor bezoek van buiten. “Wij volgen de richtlijnen van de overheid. Onze horeca mag alleen voor gasten openblijven. Maar we zullen, net als in het voorjaar, weer vanuit onze keukens eten leveren voor afhalen en bezorgen aan Amsterdammers die een vijfsterrenmaaltijd thuis willen.”

Het Amsterdamse Eden Hotels houdt, in tegenstelling tot het voorjaar, zijn vestigingen wel open. “We willen mensen onderdak blijven bieden,” zegt eigenaar Léon Dijkstra. “Er zijn nog steeds mensen die moeten reizen, voor hun werk of privé. Die blijven we helpen.”

“Een gesloten hotel is wel erg verdrietig,” zegt Dijkstra. “We willen ook graag open blijven om ons eigen moreel en dat van onze medewerkers hoog te houden. We willen hen de mogelijkheid blijven geven naar hun werk te gaan. Maar veiligheid staat voorop. Als mensen vanuit hun situatie thuis willen blijven, dan kan dat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden