Zadelhoff met gemeente in gesprek over pand MC Slotervaart

Vastgoedonderneming Zadelhoff gaat vrijdag in gesprek met de gemeente Amsterdam over de plannen met het pand van het MC Slotervaart. 

Malika Sevil
Een wachtkamer van het MC Slotervaart. Beeld Tammy van Nerum
Een wachtkamer van het MC Slotervaart.Beeld Tammy van Nerum

Dat maakte curator Marc van Zanten van MC Slotervaart dinsdagmiddag bekend als toelichting bij het curatorenrapport dat dinsdag naar buiten komt.

Het is het eerste contact over plan, want de gemeente was tot dusver terughoudend en kritisch over Zadelhoffs plannen. Dat behelst een akkoord met zorgondernemer Loek Winter.

Zadelhoff is bereid om 45 miljoen euro in het voormalige ziekenhuis te steken. Met dat geld kunnen de schuldeisers allemaal worden betaald. Het pand komt dan weer in handen van Winter, eigenaar van het ziekenhuis toen het failliet ging.

Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) wil daar om meerdere redenen voor gaan liggen. Een daarvan is dat ze voor MC Slotervaart 'de buurtzorgfunctie wil behouden'. Het moet geen pand met dure klinieken worden.

Laagdrempelige zorg
Zadelhoff heeft de curatoren verzekerd dat in hun plan ruimte is voor de laagdrempelige zorg, zoals de gemeente wil, door bijvoorbeeld huisartsen tegen een betaalbare huur te huisvesten.

De curator 'juicht het gesprek enorm toe'. "Wij roepen wethouder Zorg op de regie daarbij te nemen."

Volgens Van Zanten is het aanbod van Zadelhoff uniek. "In het plan van Zadelhoff krijgen alle schuldeisers alles terug. Dat is zeer uitzonderlijk. In 2016 gebeurde dat één keer in 8149 faillissementen." Saillant detail: dat geldt niet voor de 4,7 miljoen die Winter en aandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter Willem de Boer aan vordering hebben uitstaan.

Vinger in de pap
Over de vrees dat Winter een te grote vinger in de pap zou krijgen in het nieuwe MC Slotervaart, zegt Van Zanten dat Winter weliswaar aandeelhouder is, maar zich niet met het aansturen van het nieuwe MC Slotervaart gaat bemoeien.

De gemeente heeft eerder al een proces ingezet waarbij ze het pand van MC Slotervaart in handen wil krijgen. Ingewijden voorspellen dat als de onteigening van het gebouw door de gemeente doorgaat, er een veel lager bedrag zal zijn voor de schuldeisers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden