Zaal te klein voor rechtszaak Haga Lyceum

Voor een rechtszaal vol ouders, leerlingen en medewerkers van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum behandelt het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep van de islamitische school tegen de Inspectie van het Onderwijs. De middelbare school eist opnieuw dat een vernietigend inspectierapport van tafel gaat.

Leerlingen en schoolleiding komen aan bij het gerechtsgebouw in Den Haag. Beeld ANP
Leerlingen en schoolleiding komen aan bij het gerechtsgebouw in Den Haag.Beeld ANP

Lang niet alle geïnteresseerden konden naar binnen, tot zichtbare ergernis van directeur-bestuurder Soner Atasoy. Advocaat Wouter Pors, die de school vertegenwoordigt, toonde wel begrip voor het ruimtegebrek. Na een dik uur vertrokken de meeste leerlingen, ouders bleven de zaak volgen.

De inspectie stelt dat de school onvoldoende afstand neemt van omstreden figuren, die bijvoorbeeld salafistisch gedachtegoed aanhangen. Burgerschapsonderwijs zou ondermaats zijn. Verder is volgens de inspectie sprake van financieel wanbeheer en zelfverrijking door het bestuur.

Vanwege de kritiek sommeerde minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op te stappen. Omdat dat nog niet is gebeurd, wil Slob de geldkraan dichtdraaien.

Erkent fouten

Advocaat Pors betoogt dat gemeente en ministerie de school ‘met alle mogelijke middelen bestrijden’. Namens de stichting eist hij intrekking van het rapport.

De school erkent dat fouten zijn gemaakt met betalingen, maar stelt dat die zijn hersteld. Pors zegt dat slechts drie ‘omstreden personen’ die in het rapport worden genoemd op het Haga werken of er vrijwilliger zijn. Ze beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en hebben volgens hem nooit uitlatingen gedaan die in strijd zijn met de wet.

Afstand nemen

De landsadvocaat benadrukte juist dat van een school mag worden verwacht dat ze ‘risico’s die verbonden zijn aan antidemocratische en anti-integratieve opvattingen’ onderkent en daar afstand van neemt. ‘SIO doet dat niet.’ Bestuursleden die intern toezicht houden, spreken de directeur volgens de landsadvocaat ‘niet of nauwelijks aan’ op zijn doen en laten.

Volgens raadsman Pors geeft de inspectie een ‘totaal onbegrijpelijke uitleg van de wet’. Hij vroeg zich hardop af of protestants-christelijke scholen ook in de problemen zouden komen als daar mensen over de vloer komen die de Nashville-verklaring hebben ondertekend, een omstreden tekst waarin onder meer homoseksualiteit wordt afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden