Zaak mishandeling uitgesteld door misser OM

De zaak tegen Johan B. (61), die vorig jaar een secretaresse van Gerald Roethof zwaar heeft mishandeld in zijn advocatenkantoor, is vertraagd door een misser: de rechtbank had de verkeerde expert aangeschreven.

Tahrim Ramdjan
Gerald Roethof. Beeld ANP
Gerald Roethof.Beeld ANP

De zaak kon woensdagochtend nog niet inhoudelijk behandeld worden omdat eerst neurologisch onderzoek naar Amsterdammer B. verricht moet worden. Dat dat nog niet is gebeurd, komt omdat het Openbaar Ministerie per ongeluk het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had opgeroepen, terwijl ze de expertise van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie moesten hebben.

De verdachte was woensdagochtend niet aanwezig voor de Amsterdamse rechter, en ook Gerald Roethof en de mishandelde secretaresses waren er niet. De advocaat van B. laat weten dat hij teleurgesteld is dat er nog geen inhoudelijke zitting plaatsvindt. “Zijn vertrouwen in justitie en de rechtspraak neemt af,” zei zij voor de rechtbank. B. ontkent overigens de beschuldigingen en baseert zich daarvoor op videobeelden, die een van de secretaresses met haar telefoon heeft opgenomen.

Johan B., die nog niet eerder met justitie in aanraking is gekomen, wordt er door het OM van verdacht de drie aanwezige secretaresses van advocaat Gerald Roethof te hebben mishandeld en bedreigd. Dat gebeurde op 23 oktober in het kantoor van Roethof aan de Ceintuurbaan in Zuid.

Hersenschudding

Op het hoofd van de secretaresse die het zwaarst is toegetakeld, heeft B. een kruik en een vaas kapot geslagen, zegt de officier van justitie. Daar heeft de vrouw een hersenschudding en sneden in het gezicht aan overgehouden. Ook zou hij aan het haar van deze vrouw hebben getrokken.

De andere twee secretaresses heeft B. volgens het OM op het lichaam geslagen. Daarnaast heeft hij in hun vingers gesneden en een fles in het gezicht gegooid. Tegelijkertijd zou hij hen in het Surinaams met de dood hebben bedreigd, door “ik doe jullie iets aan” en “ik ga je doodmaken” te schreeuwen.

Eerder liet Roethof aan Het Parool weten dat B. op zoek was naar een collega van hem, die verder niet gelieerd is aan zijn kantoor. “Die collega werkt niet bij mij, werkt niet voor mij en was daarom niet bij mij op mijn kantoor aanwezig.” Tevens was de man geen cliënt van Roethof zelf.

B. blijft in voorlopige hechtenis in Zaanstad, waar hij al drie maanden vastzit. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 16 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden