Amsterdam Bewaar

Ymere: Situatie kraakpanden in Oost is geëscaleerd

Een uitgeprocedeerde asielzoeker in een van de gekraakte panden
Een uitgeprocedeerde asielzoeker in een van de gekraakte panden © ANP

Volgens woningcorporatie Ymere is de situatie bij de kraakpanden in de Rudolf Dieselstraat in Oost geëscaleerd. 'Huurders en medewerkers zijn bedreigd en geïntimideerd.'

De woordvoerder spreekt van een grimmige situatie. Ymere gaat aangifte doen van de bedreigingen en intimidaties. Daarnaast heeft Ymere bij justitie en het gemeentebestuur aangedrongen de gekraakte woningen te ontruimen.

Wij Zijn Hier, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, maakte eerder deze week zelf bekend tijdens de paasdagen elf woningen en een winkelpand te hebben gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Daar zijn de laatste dagen nog eens tien panden bijgekomen.

Veiligheid
Ymere stelt dat buurbewoners zich sinds de paasdagen niet meer veilig voelen. "Er wordt op deuren gebonkt, ruiten ingegooid," zegt een woordvoerder van de corporatie. Eric van Kaam, directielid van Ymere, tweet dat sleutels uit handen van medewerkers wordt getrokken door leden van Wij Zijn Hier.

Bij de politie is een aangifte binnengekomen van een bewoner wiens huis werd opengebroken. Een andere bewoonster belde 112 omdat haar woning gekraakt dreigde te worden terwijl ze stond te douchen.

Wij Zijn Hier stelt in een persbericht met Ymere te willen praten over een oplossing. Een woordvoerder reageert geschrokken op de beweringen van Ymere over bedreigingen en intimidatie. "Dit is ongelofelijk. Er is helemaal geen sprake van ongeregeldheden. Het is niet waar."

De groep wil van de 124 huizen in de buurt, samen met de huidige bewoners, een gemeenschap maken. Zaterdag wordt er al een tuinfeest voor de hele buurt georganiseerd.

Of het gevraagde ingrijpen er komt van het gemeentebestuur is de vraag. Een woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dat het gemeentebestuur in gesprek is met Ymere. Op het verzoek kon hij nog niet inhoudelijk reageren.

Besluit
Van Aartsen heeft huiseigenaren verzocht om voorlopig geen ontruimingsverzoeken in te dienen. Hij voert daarmee een besluit uit van de meerderheid van de gemeenteraad. Bij de onderhandelingen voor een nieuw college komt de opvang van deze groep zeker aan bod. GroenLinks pleit als grootste partij voor uitbreiding van de bed-bad-broodregeling.

De asielzoekers willen in de Rudolf Dieselstraat ook vrouwen en kinderen, die op straat staan, opvangen. De panden zijn omgedoopt tot 'We Are Here Village'.

De leegstaande panden zijn van woningcorporatie Ymere. Het is de bedoeling dat de woningen gesloopt worden om plaats te maken voor vier nieuwe appartementengebouwen.