Xs4all moet tweede leven krijgen met crowdfundingactie

De actiegroep die strijdt voor het voortbestaan van de internetprovider, die door eigenaar KPN wordt opgeheven, gaat plannen voor een zelfstandig bedrijf op de grondvesten van Xs4all doorzetten.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarvoor zijn al investeerders gevonden. Binnenkort start een crowdfundingactie.

De stap komt nadat KPN vorige week duidelijk maakte de begin dit jaar aangekondigde opheffing van Xs4all door te zetten, ondanks verzet van de ondernemingsraad van het bedrijf.

Twee overnamekandidaten

KPN blijkt daarbij in de weken voorafgaand aan dat besluit onderhandeld te hebben met actievoerders en investeerders die bereid waren internetdochter Xs4all over te nemen. Volgens de actiegroep ‘Xs4all moet blijven’ is tot tweemaal toe gesproken met de KPN-top over overnameplannen.

Daarbij zou zijn toegezegd dat het actiecomité met twee overnamekandidaten kon komen. Eén daarvan werd door KPN direct afgewezen omdat het een onmiddellijke concurrent betrof, de ander heeft onder voorwaarde van geheimhouding inzicht gekregen in de financiële situatie bij Xs4all om een bod te kunnen voorbereiden. Volgens de actiegroep is er ook een bod uitgebracht maar heeft KPN daar nooit inhoudelijk op gereageerd.

Vorige week liet KPN formeel aan de ondernemingsraad van de internetaanbieder weten de plannen voor opheffing door te zetten. Het actiecomité leidt daar nu uit af dat KPN de overnamepoging nooit serieus heeft genomen.

Geen verkoopintentie

“KPN is als aandeelhouder van Xs4all benaderd of we over een overname konden praten,” zegt een woordvoerder van het telecombedrijf. “Wij hebben gezegd: praten kan altijd, maar weet dat wij van zins zijn om geen bezit te verkopen. Vanuit KPN hebben we altijd gezegd dat dat niet past in onze strategie.”

“Die gesprekken stonden wat ons betreft los van de integratieplannen van Xs4all. Dat wordt nu geframed alsof er serieuze gegadigden zouden zijn geweest. Daar is wat ons betreft nooit sprake van geweest.” KPN wil er verder niet inhoudelijk op ingaan. “Die gesprekken waren vertrouwelijk.”

Plan B

‘Xs4all moet blijven’ gaat nu ‘Plan B’ uitvoeren: een doorstart van de activiteiten van de internetaanbieder onder een andere naam en zonder medewerking van KPN. De actiegroep start binnenkort met crowdfunding om naast de twee gevonden investeerders meer kapitaal binnen te krijgen en de animo onder potentiële klanten te peilen. Eerder tekenden 54.000 mensen – volgens de actiegroep in driekwart van de gevallen Xs4all-klanten – al een petitie daartoe.

KPN kan half oktober beginnen met de integratie van Xs4all in de eigen organisatie. Klanten zullen pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2020 moeten overstappen. Het concern liet eerder weten dat integratie onvermijdelijk is vanwege de veranderingen en toenemende concurrentie op de telecommarkt.

De plannen voor een alternatief neemt KPN voor kennisgeving aan. “We denken dat onze plannen het beste zijn voor klanten, medewerkers, Xs4all en KPN.”

De ondernemingsraad van Xs4all kijkt momenteel naar verdere stappen tegen het opheffingsbesluit, mogelijk een gang naar de rechter. De centrale or van KPN is wel akkoord met de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden