WTC Amsterdam wil deel slopen en nieuwe torens bouwen
Het Amsterdamse World Trade Center wil verder uitbreiden. Het kantorencomplex wil aan de kant van de snelweg en spoorlijn nieuwe torens bouwen. De gemeente werkt daaraan mee.
Momenteel bouwt het WTC aan haar tiende toren, op de hoek van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat. Eigenaar CBRE Global Investors verwacht daar de komende jaren niet genoeg aan te hebben. De vastgoedgigant wil vervolgens op de plek van het Matthijs Vermeulenpad, dat nu tussen WTC en het talud van de A10 loopt, uitbreiden.
Het gaat daarbij om sloop van twee kantoortorens - de uit 1985 stammende torens A en C - en de bouw van drie nieuwe met een vloeroppervlak van in totaal 84.000 vierkante meter. Voor het ontwerp is Ron Bakker van PLP Architecten ingeschakeld, die eerder tekende aan de in aanbouw zijnde toren Tien van het WTC en kantoorgebouw The Edge verderop aan de Zuidas.
Er is nog geen definitief ontwerp of definitieve financiering voor de nieuwbouw maar met de gemeente is al wel afgesproken dat daarin straks ook publieke ruimtes en plek voor maatschappelijke functies komen. Ook is vastgelegd dat voor voldoende groen in het gebied wordt gezorgd. Volgende week worden omwonenden geïnformeerd.
'Hoger kwaliteitsniveau’
Volgens de eigenaar loopt de gemeente op de ontwikkeling vooruit en gaat het vooralsnog om een haalbaarheidsonderzoek . “Torens A en C dateren uit de jaren tachtig,” aldus een woordvoerder van de eigenaar. “Een herontwikkeling biedt de kans om ook dit deel van het WTC Amsterdam naar een hoger kwaliteitsniveau te brengen dat aansluit bij de vraag van huurders en gebruikers.”
De bouwplannen komen op het moment dat er aan de Zuidas veel kantoorruimte vrijkomt, nu ABN Amro heeft besloten in 2024 te verhuizen naar Amsterdam-Zuidoost. Het bestaande complex komt dan grotendeels beschikbaar voor andere bedrijven.
Ondanks de coronacrisis dreigt nog altijd een tekort aan kantoorruimte in Amsterdam, ook omdat de gemeente na de vorige crisis lang vasthield aan een bouwstop voor nieuwe kantoren. Mede omdat zowel in Zuidoost als in Sloterdijk de komende jaren kantoorgebouwen plaatsmaken voor woningbouw, blijft de behoefte aan nieuwe kantoren groot, verwacht de vastgoedwereld.
“De aantrekkingskracht van de Zuidas is groot,” zegt de CBRE-woordvoerder. “Met een herontwikkeling van het WTC kan beter worden ingespeeld op trends in de manieren waarop mensen willen wonen, werken en samenkomen. Daarnaast geeft een herontwikkeling ook invulling aan de ambitie om bestaande gebouwen te verduurzamen en te laten voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.”
Zuidasdok
De bouwplek ligt op de locatie waar nog altijd het Zuidasdok is gepland, waarin ringweg A10 ter hoogte van station Zuid ondergronds gebracht moet worden. Volgens de gemeente is er voldoende plek om naast het dok ook nieuwe WTC-torens te bouwen. Wel moet het bestemmingsplan daarvoor worden aangepast, wat naar verwachting komend najaar is afgerond. De bouw kan op zijn vroegst in 2023 starten voor oplevering medio 2026.
De aanleg van Zuidasdok ligt al sinds 2019 stil na een conflict tussen opdrachtgever Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Zuidplus over sterk gestegen bouwkosten. Sindsdien is onzeker of het project, waarvoor al werkzaamheden zijn uitgevoerd, doorgaat.
Rijk en gemeente moeten opdraaien voor de extra bouwkosten die tenminste 700 miljoen euro maar waarschijnlijk een miljard euro meer bedragen dan de begrootte 1,9 miljard. Het demissionaire kabinet zal daar geen besluiten over nemen, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) eerder laten weten.