Wrakingsverzoek onderzoeksrechters Marengo afgewezen

Het verzoek tot wraking van twee onderzoeksrechters in het grote liquidatieproces Marengo is dinsdag door de wrakingskamer van de rechtbank afgewezen.

ANP
De bunker in Osdorp. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De bunker in Osdorp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Advocaat Nico Meijering had de beide magistraten gewraakt omdat hij en zijn cliënt Mohamed R. vonden dat zij de schijn van partijdigheid hadden gewekt. R. was niet tevreden over hoe de rechters zijn advocaat bejegenden.

De wrakingskamer behandelde het verzoek maandag achter gesloten deuren in de gerechtsbunker in Osdorp. Meerdere advocaten in het Marengoproces hadden zich bij Meijering aangesloten en steunden het wrakingsverzoek. De uitspraak van de rechtbank dinsdag behelst alleen de beslissing, zonder motivering. Die volgt later, uiterlijk op 14 september.

Meijering staat in Marengo behalve Mohamed R. ook diens broer Saïd bij, die in februari in Colombia werd aangehouden. De man zit daar nog in uitleveringsdetentie. Ridouan Taghi is de onbetwiste hoofdverdachte in het proces.

Liquidaties

Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Tijdens zittingen eerder deze maand in het monsterproces kwam het tot harde botsingen tussen het Openbaar Ministerie en een aantal advocaten. De advocaten zijn kwaad over een dossierstuk waarin zij worden beticht van lekken naar criminelen. Toen onlangs bleek dat het OM Meijering en een kantoorgenoot heeft laten schaduwen tijdens een reis naar Dubai, was voor de raadslieden de maat vol. Zij willen dat de rechtbank ingrijpt. Het debat in de rechtszaal over deze heikele kwesties wordt donderdag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden