Wrakingsverzoek Marengo zonder zitting afgewezen, zaak gaat door

De Amsterdamse rechtbank heeft woensdagmiddag onverwacht, zonder openbare zitting, het wrakingsverzoek afgewezen waarmee Inez Weski en enkele andere advocaten de rechtbank in de grote liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten wilden wegsturen. De zaak gaat door.

Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan de hervatting van het liquidatieproces Marengo. Beeld ANP
Beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan de hervatting van het liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Onder de verdachten en hun advocaten is de toch al grote onvrede door de onaangekondigde manoeuvre weer verder aangewakkerd, in een proces waarin niets lijkt te kunnen gaan zoals normaal. De beslissing, waaraan geen zitting vooraf is gegaan, ervaart de verdediging als een nieuw klap in het gezicht.

Weski, de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi en diens vermoede handlangers Mao en Mario R., had het wrakingsverzoek dinsdagmiddag aan het eind van een rumoerige zitting gedaan, omdat de rechtbank volgens haar de schijn van partijdigheid had gewekt door haar niet de kans te geven in het openbaar een powerpointpresentatie te geven. Die zou gaan over berichten die kroongetuige Nabil B. met een geheime smarphone vanuit zijn cel had verstuurd aan zijn familie.

Meeluisteren

Meestal behandelen rechtbanken dergelijke wrakingsverzoeken in het openbaar, zodat bijvoorbeeld de pers kan meeluisteren. Zeker in grote zaken waarvoor veel mediabelangstelling is, gaat het zo. Journalisten zaten woensdag, net als de advocaten, dan ook te wachten tot het tijdstip van de zitting zou worden bekendgemaakt, toen plotseling de beslissing werd verstuurd die de wrakingskamer van de rechtbank achter gesloten deuren had genomen.

‘De motivering van deze uitspraak volgt later. Het proces gaat verder met dezelfde rechters’, luidde de summiere toelichting in een persbericht. Daaraan werd nog formalistisch toegevoegd dat ‘verzoeken tot wraking steeds vaker buiten de zitting worden afgedaan sinds de Hoge Raad in 2018 heeft geoordeeld dat een (tussen)beslissing van een rechtbank geen grond voor wraking kan zijn’.

Niettemin is de handelswijze opmerkelijk en past die in een proces dat plaatsvindt in een sfeer van angst en chaos. Advocaten hadden de rechtspraak dinsdag nog opgeroepen ook na de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., B.’s advocaat Derk Wiersum en, recentelijk, zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries de rug recht te houden en het proces zo normaal mogelijk voort te zetten, in een goede sfeer.

Kennelijk ongegrond

In de beslissing schrijft de wrakingskamer van de rechtbank dat Weski’s verzoek de rechtbank weg te sturen kennelijk ongegrond is. In normaal Nederlands: zonder haar gehoord te hebben, oordelen de rechters dat haar verzoek nooit kan slagen. De advocaten beschouwen dat als een zoveelste schoffering.

Weski kondigde in oktober 2019 al eens aan de verdediging van hoofdverdachte Ridouan Taghi neer te leggen, omdat hij geen eerlijk proces zou krijgen. Nadat Taghi was gearresteerd en vanuit Dubai aan Nederland was overgeleverd, trad ze toch weer voor hem op omdat ze toch op een eerlijke kans hoopte.

Taghi en zijn belangrijkste medeverdachten zullen het nauwelijks behandelde wrakingsverzoek opvatten als een nieuw bewijs dat ze niet serieus worden genomen, klinkt het onder procesdeelnemers. De afwisselend heetgebakerde en ijzige sfeer zal niet verbeteren.

Luister naar onze Taghi Podcast:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden