Amsterdam Bewaar

Wordt Torpedo Kattenburg de nieuwste voetbalclub van Amsterdam?

Het logo is er alvast
Het logo is er alvast © Torpedo Kattenburg

De shirts, marineblauw uiteraard, zijn ontworpen en een dezer dagen te bestellen. Torpedo Kattenburg moet de nieuwste voetbalclub van Amsterdam worden, vrijwel hartje stad op het voormalige marineterrein.

Het clubhuis is er al: de voormalige kantine waar het marinepersoneel tientallen jaren de lunch gebruikte. Het heeft nog een belangrijk voordeel naast de gigantische afmetingen. Martijn Wuite wijst op de aanwezigheid van een balkon. "Als we kampioen zijn geworden, kunnen we daarop de beker tonen aan al onze fans."

Wuite en zijn compagnon Lucien Burm zijn niet van de voorzichtigheid. Je moet groot denken, zeggen ze. Durven en doen. Voetbalclub Torpedo Kattenburg is nog niets, een idee hooguit. Maar wel een écht goed idee. Vandaar: "Laten we gewoon beginnen, dan zien we later wel waar de moeilijkheden liggen."

Uitdaging
Een voetbalclub oprichten in het hart van de stad, je mag het een uitdaging noemen. Voetballen doen Amsterdammers aan de randen, waar ruimte zat is. Tegen de ringweg aan, of meestal zelfs erbuiten. En dan komen er twee van die gasten die het voetbalveld zien op het marineterrein en denken: dáár moeten we onze eigen club oprichten.

Een woest idee dus, voetballen op het Marine Etablissement. Maar waarom eigenlijk niet? Het terrein dat meer dan 350 jaar geleden door de marine aan de openbare ruimte is onttrokken moet, zo is althans de bedoeling, een 'openbaar toegankelijk gebied worden voor recreatie, werken en wonen'.

En een veld is er al dus. Hoewel daar dezer dagen nauwelijks iets van te zien is: de gebouwen die werden opgetrokken in verband met het Nederlandse EU-voorzitterschap strekken van strafschopgebied tot strafschopgebied. Volgens Burm is het even afwachten hoe de staat van de mat zal zijn als binnenkort de bouwsels weer zijn gedemonteerd. "Het zal wel flink vernaggeld zijn. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het veld in september weer goed bespeelbaar is." In die maand speelt Torpedo Kattenburg, zoals het zich laat aanzien, zijn eerste wedstrijd. Vriendschappelijk. De tegenstander: oud-mariniers, wel zo symbolisch.

Er is nog zo goed als niets dus, maar de initiatiefnemers van Torpedo Kattenburg worden al overspoeld door mensen die graag bij de club willen komen voetballen. Wuite: "Hele teams melden zich al of ze zich naar ons kunnen laten overschrijven.

Stevig hek
Maar zo'n vaart zal het allemaal niet lopen. Voorlopig is het deel van het terrein waar het voetbalveld ligt nog gewoon in handen van het rijk en staat er een stevig hek omheen. De marine gaat grotendeels verdwijnen, maar twee jaar zal het nog wel duren voordat het echt zover is.

Ondertussen praten Burm en Wuite zich de blaren op de tong. Daarbij zoomen ze uit ('we moeten een businessclub hebben' en 'we moeten aandelen gaan uitgeven') en dan weer in ('geen blikjes Heineken in de kantine maar lekker speltbier'). Het is zelfs de vraag of ze zullen gaan voetballen onder de vlag van de KNVB. "Hoezo zouden we alleen voetballen op zondag? Dinsdagavond is misschien wel veel praktischer."

Eén ding is duidelijk: Torpedo Kattenburg moet iets anders worden. Gewone clubs zijn er al genoeg.