Wordt Amsterdam in 2032 een miljoenenstad?

Amsterdam blijft groeien. In de loop van dit jaar telt de stad een recordaantal inwoners en in 2032 wordt Amsterdam zelfs een miljoenenstad.

Nieuwbouw op IJburg. Beeld ANP
Nieuwbouw op IJburg.Beeld ANP

Dat meldt de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in de nieuwe bevolkingsprognose.

Miljoenenstad
Volgens de organisatie blijft de bevolking groeien en mag de stad zich in 2032 een miljoenenstad noemen. Het hoogste inwonertal tot nu toe (ruim 872.000 inwoners in 1959) wordt waarschijnlijk dit jaar nog voorbijgestreefd.

Sinds 2008 stijgt het inwonertal gemiddeld met ruim 10.000 per jaar. De verwachting is dat de teller in 2040 op 1.062.500 inwoners staat. Dat heeft te maken met de bouw van veel nieuwe woningen. Ook verwacht de gemeentelijke dienst meer buitenlandse migratie.

Groei door nieuwbouw
Wijken waar veel nieuwe woningen gebouwd worden, groeien het sterkst. Voorbeelden daarvan zijn IJburg-Oost en de Noordelijke IJ-oevers-West. Beide wijken zijn goed voor ruim 25.000 extra inwoners tot 2040.

Toch zijn er ook wijken waar het aantal inwoners afneemt, zoals Geuzenveld en Osdorp-Midden. Dat heeft te maken met kleiner wordende huishoudens, bijvoorbeeld doordat kinderen uit huis gaan. Ook speelt de vergrijzing een rol en worden huishoudens kleiner door het overlijden van een partner.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden