Nieuws

Woonplicht bij middeldure huizen: minstens drie jaar bewonen voor doorverkoop

Kopers van middeldure woningen moeten minimaal drie jaar in hun nieuwe huis wonen, voordat het doorverkocht mag worden. De maatregel moet speculatie tegengaan.

Michiel Couzy
Huis te koop aan de Borneokade. Beeld ANP
Huis te koop aan de Borneokade.Beeld ANP

Deze woonplicht is het resultaat van een motie van PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Denk, Bij1 en Partij voor de Dieren, die donderdag is aangenomen door de gemeenteraad. De maatregel zal gelden voor woningen die vallen in de prijsklasse 175.000 tot 297.000 euro.

De partijen willen hiermee speculanten tegenhouden, zegt Sofyan Mbarki van de PvdA.

Hij wijst op Buiksloterham, de nieuwe wijk aan de noordoever van het IJ. Investeerders zouden daar zelfbouwwoningen opkopen en die vervolgens voor de maximale prijs doorverkopen. Op deze manier komen middeldure huizen terecht in het dure segment en zijn ze onbereikbaar voor Amsterdamse woningzoekenden met een middeninkomen.

“Als ergens veel vraag naar is, verschijnen bij diverse partijen dollartekens in de ogen, vooral bij beleggers die overal een slaatje uit willen slaan,” zegt Mbarki. “Ook middeldure koophuizen zijn inmiddels uitgegroeid tot speculatie-objecten. We willen dit soort snelle doorverkopen stoppen.”

De woonplicht moet worden opgenomen in de erfpachtvoorwaarden, die de gemeente vaststelt bij de uitgifte van de grond. De ontwikkelaar zal deze plicht vervolgens opnemen in het koopcontract.

Schrijnende gevallen

Een woonplicht van drie jaar kan Amsterdammers ook in problemen brengen, bijvoorbeeld bij een echtsscheiding. Moet een gescheiden stel noodgedwongen drie jaar bij elkaar blijven wonen, omdat ze hun huis niet mogen verkopen?

Dat is niet de bedoeling, zegt Mbarki. De gemeente kan uitzonderingen maken voor schrijnende gevallen. De raad wil dat wethouder Laurens Ivens onderzoekt welke sancties mogelijk zijn als bewoners of beleggers de woning toch binnen drie jaar doorverkopen. Een optie zou zijn dat ze een deel van de gemaakte winst moeten afstaan aan de gemeente.

Wethouder Laurens Ivens heeft geen signalen dat middeldure koopwoningen massaal worden doorverkocht, behalve bij zelfbouwprojecten. Daar geldt inmiddels een woonplicht voor. “Maar dit wil niet zeggen dat het geen groter probleem wordt.”

Middeninkomens

De gemeente probeert woningbouw te stimuleren voor de middeninkomens, mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koophuis in Amsterdam. Het college spreekt bij nieuwe woonwijken af dat een deel van de huizen in het middensegment moet vallen, meestal 40 procent. Het gaat dan om koop en huur.

Het college wil jaarlijks 1670 middeldure huurwoningen bouwen. Dat is vorig jaar niet gelukt, Amsterdam kwam niet verder dan 1152.

De gemeente staat ook machteloos als middeldure koopwoningen snel worden gekocht om te verhuren. Ivens wil daarom een verhuurverbod instellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden