Plus

Woonbootbewoners willen blijven: 'Gemeente kijkt alleen naar het geld'

Woonbootbewoners in Duivendrecht vrezen te moeten wijken voor bouwplannen. De in het verleden toegezegde legalisering van hun ligplaatsen leed schipbreuk. Nu is alles weer onzeker.

Jesper Roele
André Bochem bij zijn woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart. Beeld Tammy van Nerum
André Bochem bij zijn woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart.Beeld Tammy van Nerum

Een groep woonbootbewoners op de Duivendrechtsevaart, vlak bij het knooppunt Amstel, leeft al jaren in onzekerheid. De gemeente Amsterdam verkoopt in hoog tempo de grond waar de woonboten aan liggen aan projectontwikkelaars en de gemeente Ouder-Amstel, bestuurlijk verantwoordelijk voor het gebied, kan maar geen oplossing bieden voor de groep.

"Ik speelde hier al als jongetje van tien jaar, toen lagen er al twee woonarken," zegt Jan Griffejoen (62). Samen met André Bochem (70) en Diana Giannattasio (48) is hij drie jaar lang gevolgd voor de documentaire Klem aan de kade die vorige week werd uitgezonden op NPO 1. Daarin is te zien hoe een groep woonbootbewoners al jaren in onzekerheid verkeert over hun ligplaatsen die mogelijk moeten wijken voor bouwplannen van projectontwikkelaars.

Van het kastje naar de muur
De woonboten werden lang gedoogd, die van Griffejoen al bijna vijftig jaar. In die tijd werden hypotheken afgegeven om de koop van de ligplaatsen en woonboten te financieren. Dat werd volgens de bewoners mogelijk dankzij een wethouder die diverse malen op papier had bevestigd dat de ligplaatsen legaal zouden worden.

Jan Griffejoen bij zijn woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart. Beeld Tammy van Nerum
Jan Griffejoen bij zijn woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart.Beeld Tammy van Nerum

Dat waren ze vanaf 2013. Het bestemmingsplan waarin dat was geregeld, werd een jaar later echter vernietigd in een rechtszaak die een projectontwikkelaar tegen de gemeente Ouder-Amstel had aangespannen. Sinds dat moment worden de woonbootbewoners van het kastje naar de muur gestuurd.

De ligplaatsen zijn nog steeds niet legaal. De woonark van Griffejoen is bijna opgeslokt door een BMW-garage. De uitlaatgassen uit de garage stromen bij hem naar binnen. "Daar lijdt je onder, je hebt slapeloze nachten," zegt Griffejoen. "Ook heb ik geen zon meer. Ik heb keihard gewerkt voor deze boot, maar de gemeente lijkt alleen maar aan het geld van de projectontwikkelaars te denken."

Dat de andere woonboten binnen afzienbare tijd eenzelfde lot zullen ondergaan, is met alle bouwplannen niet ondenkbaar.

Diana Giannat­tasio (van boven naar beneden) bij haar woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart. Beeld Tammy van Nerum
Diana Giannat­tasio (van boven naar beneden) bij haar woon­boot op de Duiven­drechtse­vaart.Beeld Tammy van Nerum

Buurvrouw Giannattasio woont al 25 jaar op haar woonark, samen met haar dochter Valentina. "Ik wil dat mijn ligplaats wordt gelegaliseerd. De gemeente heeft ons jaren aan het lijntje gehouden. De boten zijn verschillende keren verkocht en van eigenaar en hypotheek gewisseld. Als ik weg moet en geen onderpand meer heb voor mijn hypotheek, ga ik failliet. Ik betaal netjes mijn belasting, maar mijn situatie is heel onzeker."

Wachten op een goede oplossing
Gepensioneerd ambulancebroeder Bochem lijdt er ook onder, maar probeert te blijven lachen. "Vanmiddag werd ik nog herkend door iemand van de ANWB, daar heb ik nog een dolletje mee gehad. Maar natuurlijk ben ik ook gefrustreerd. Het liefst blijf ik hier wonen, maar ik begrijp dat het gebied ontwikkeld wordt. Er moet een goede oplossing voor ons komen."

Ook Giannattasio hoopt dat er snel een oplossing komt. "De derde gemeenteraad en de tweede burgemeester is met onze situatie bezig. We hopen dat er snel een einde aan deze onzekerheid komt."

Opstelling Ouder-Amstel oogst kritiek

De gemeente Ouder-Amstel laat via een woordvoerder weten dat er aan een nieuw bestemmingsplan wordt gewerkt. "We willen duidelijkheid creëren rondom de status van de woonboten. Over een half jaar verwachten we een bestemmingsplan in concept af te ronden en weten de bewoners waar ze aan toe zijn."

"Wij realiseren ons dat mensen hier al decennia wonen en daarom is de gemeente op zoek naar alternatieven voor de woonboten die op termijn weg moeten. Andere plekken zijn een van die opties, maar er wordt ook gekeken naar financiële compensaties of een woning in plaats van een woonboot."

Volgens Paulette Koek-Baks, van de lokale partij Ouder-Amstel Anders, die zich al vanaf het begin bezighoudt met het lot van de woonbootbewoners, zijn dit politiek correcte woorden van het college. "Overleg over andere ligplaatsen is er al vier jaar en als we aan Amsterdam vragen waar ze nog plek hebben, is die er niet. En als we het over financiële compensatie hebben, praten we over tonnen per boot en dat geld is er helemaal niet."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden