Woninginbraken in Amsterdam tijdens herfst en winter bijna gehalveerd

In de afgelopen herfst- en wintermaanden werd er fors minder ingebroken in Amsterdam dan een jaar eerder. Het aantal woninginbraken daalde met 45,5 procent. Dat heeft te maken met het feit dat mensen vaker thuis zijn.

Bo Broek
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dataplatform Local Focus heeft de inbraakcijfers van oktober 2020 tot maart 2021 voor heel Nederland in kaart gebracht. In die periode werden er 910 inbraken geregistreerd in de gemeente Amsterdam. Dat zijn 10,4 inbraken per tienduizend inwoners. Een jaar eerder werd er in dezelfde maanden nog 1669 keer een woninginbraak gemeld. Het totaal is daarmee bijna gehalveerd.

In de provincie Noord-Holland waren er in de herfst- en wintermaanden 2307 meldingen van woninginbraak. Amsterdam neemt bijna 40 procent van het totale aantal inbraken in de provincie op zich.

Landelijke daling

Landelijk registreerde de politie ongeveer 13.500 inbraken van oktober tot maart. Dat waren er een jaar eerder in dezelfde periode nog meer dan 22.000.

In negentig procent van de gemeenten daalde het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder. In de gemeenten Haarlem en Zwolle zijn de afgelopen maanden relatief de minste inbraken geteld. Alphen aan de Rijn en Baarn zijn twee van de gemeenten waar wel meer inbraken geregistreerd zijn dan vorig jaar.

Tekst gaat verder onder interactieve kaart.

Iedereen zit thuis

“Het is voor inbrekers moeilijker geweest om inbraken te plegen,” zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. “We hebben het niet zwart op wit onderzocht, maar we vermoeden dat het komt omdat meer mensen thuis zijn.” Ook valt het sinds de avondklok op als mensen zich ‘s nachts op straat ophouden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder dat het aantal woninginbraken in Amsterdam over het hele jaar 2020 met 29 procent is afgenomen. Gedurende de herfst- en wintermaanden is het verschil dus nog groter.

Cybercrime

Veel criminaliteit is volgens de woordvoerder verschoven naar online. Maar die ontwikkeling is al voor de coronacrisis in gang gezet. “Cybercrime is een groot probleem. Veel ‘gewone’ criminaliteit gebeurt nu online in plaats van offline. Ik zou niet willen zeggen dat het door corona komt, maar het speelt wel mee.”

Via hacking, phishing of malware proberen criminelen om persoonsgegevens van mensen in handen te krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeerde begin dit jaar dat er een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens, heeft plaatsgevonden. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden