Woningen in Oost ontruimd na vondst grote hoeveelheid kwik in trappenhuis

Negen woningen aan de Insulindeweg in Oost zijn woensdagavond ontruimd na de vondst van een grote hoeveelheid kwik in een trappenhuis. Negen bewoners moeten daardoor de nacht ergens anders doorbrengen.

Het Parool
De Insulindeweg in 2017. Beeld Eva Plevier
De Insulindeweg in 2017.Beeld Eva Plevier

Iets voor 19.30 uur kregen hulpdiensten een melding binnen van een bewoner die het kwik aantrof. Volgens een brandweerwoordvoerder lagen kleine, zilveren kwikbolletjes door het trappenhuis verspreid.

Zeven bewoners die op dat moment in het pand aanwezig waren, werden direct geëvacueerd. Om te voorkomen dat zij in aanraking zouden komen met zeer giftige kwikdampen is een aantal via een ladderwagen naar beneden gehaald. Anderen die dat eng vonden, kregen maskers en speciale schoenen en gingen via het trappenhuis naar buiten. Geen van de bewoners had acute klachten als koorts, rillingen en kortademigheid, die bij blootstelling aan een hoge concentratie kwik voor kunnen komen.

RIVM

Het is nog niet duidelijk wanneer de in totaal negen bewoners terug kunnen. Eerst moet het kwik worden verwijderd en moeten de woningen gecontroleerd worden. De bolletjes zijn moeilijk te verwijderen omdat ze makkelijk kunnen wegrollen tussen kieren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt nog of en in welke woningen kwikdamp aanwezig is. Hoe het kwik in het trappenhuis terecht is gekomen, is nog onbekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden