Amsterdam Bewaar

Woningcorporaties staan zo goed als machteloos tegen Airbnb

De site van Airbnb
De site van Airbnb © ANP

Amsterdamse woningcorporaties staan zo goed als machteloos tegen illegale vakantieverhuur van woningen via Airbnb. Ook speciale onderzoeksbureaus zien geen mogelijkheden mensen die hun sociale huurwoning verhuren aan toeristen op heterdaad te betrappen.

Uit een rondgang langs de grote woningcorporaties in de stad blijkt dat slechts sporadisch wordt opgetreden tegen huurders die hun sociale huurwoning via sites als Airbnb beschikbaar stellen. "De bewijslast ligt bij ons en het is zeer arbeidsintensief om aan te tonen dat de woning inderdaad wordt gebruikt voor vakantieverhuur," zegt Nico de Leeuw van Rochdale.

Geen mankracht
Ook andere corporaties kiezen ervoor hun mankracht in te zetten voor problemen die meer overlast opleveren voor buren en omwonenden, zoals hennepplantages en prostitutie. "We voelen aan ons water dat het veel vaker voorkomt dan wij constateren, zegt Pim de Ruiter van Stadgenoot. "Maar als de vakantiehuurders rustige mensen zijn die geen overlast veroorzaken, komen wij er gewoon niet achter."

Airbnb heeft in de stad 7000 adressen in de aanbieding. Sociale huurwoningen worden met name in en rond de binnenstad via onder meer Airbnb verhuurd aan toeristen - en vaak voor grof geld. Prijzen van tweehonderd euro per nacht komen geregeld voor.

De corporaties slaagden er vorig jaar slechts incidenteel in bewoners uit hun woning te krijgen nadat ze die hadden aangeboden via Airbnb.


Lees vandaag (13-1) meer in Het Parool: 'Airbnb werkt niet mee'