Amsterdam Bewaar

Woningcorporaties lijden verlies

Exterieur van het hoofdkantoor van Aedes in Hilversum. De woningcorporaties in Nederland hebben vorig jaar gemiddeld een verlies geleden van ruim 1,2 miljoen euro. Foto ANP
Exterieur van het hoofdkantoor van Aedes in Hilversum. De woningcorporaties in Nederland hebben vorig jaar gemiddeld een verlies geleden van ruim 1,2 miljoen euro. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Amsterdamse woningcorporaties Stadgenoot Amsterdam, Rochdale  en De Key hebben flink verlies geleden. Gemiddeld in Nederland hebben de woningcorporaties  vorig jaar een verlies geleden van ruim 1,2 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 1996 dat de sector als geheel een negatief bedrijfsresultaat boekt. Dat zei een woordvoerder van de vereniging van woningcorporaties Aedes woensdag.

De noodlijdende woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp maakte woensdag bekend in 2008 een verlies te hebben geleden van ruim 300 miljoen euro. ''Een dergelijk omvangrijk verlies staat op zichzelf'', aldus de Aedes-woordvoerder.

Andere bekende 'grote verliezers' zijn de Amsterdamse woningcorporaties Stadgenoot Amsterdam (88,5 miljoen euro), Rochdale (37,8 miljoen euro) en De Key (31,8 miljoen euro).

Aedes schrijft het gemiddelde verlies toe aan overheidsmaatregelen waarvan de negatieve effecten zijn versterkt door de economische crisis. ''Incidenteel is ook sprake geweest van mismanagement'', aldus de woordvoerder.

In Nederland zijn 430 woningcorporaties actief, waarvan 90 procent is aangesloten bij Aedes. De vereniging waarschuwde woensdag politiek Den Haag dat het einde van de sociale huursector in zicht komt als de woningmarkt niet op korte termijn ingrijpend wordt hervormd. Volgens de vereniging wordt het voor corporaties financieel steeds moeilijker om te investeren in sociale woningbouw. (ANP)