Amsterdam Bewaar

Woning criminele familie Zuidoost dichtgetimmerd

Woning Zuidoost gesloten door vondst wapens en drugs
Woning Zuidoost gesloten door vondst wapens en drugs © ANP

De woning van een criminele familie in Amsterdam-Zuidoost is gisteren dichtgetimmerd op last van burgemeester Eberhard van der Laan. De politie had in de schuur bij een inval een aanvalsgeweer met munitie en twee geladen pistolen gevonden, en een beetje drugs in een slaapkamer.

De politie had 4 november een geladen vuurwapen gevonden in een verborgen ruimte in een Mercedes waarin de zoon van de familie zat als passagier. Hij werd aangehouden en zit nog vast.

De politie deed een inval in het huis aan Entabeni - een straat met nieuwbouw in de E-buurt - waar hij met zijn moeder woonde. In zijn slaapkamer lagen drie zakjes met wat mdma (ruim vijf gram) en een xtc-pil.

In de schuur vond de recherche in een boodschappentas het aanvalsgeweer en een bijbehorend magazijn met munitie. In een bak op de grond lagen een geladen pistool en een omgebouwd alarmpistool met munitie. In een trainingsjack in een kledingkast in de slaapkamer zaten vier patronen die in dat alarmpistool passen. 

De vader uit het gezin zit al sinds mei 2015 in de cel.

De familie had de huur opgezegd per medio januari 2017. Burgemeester Van der Laan vindt het niettemin nodig het huis nu al te laten dichttimmeren omdat vooral de wapens een groot gevaar vormen voor de openbare orde, zeker 'gelet op de verschillende liquidaties in Amsterdam en de afrekeningen in het criminele circuit elders in binnen- en buitenland, waarbij ook omstanders of niet rechtstreeks betrokkenen aanzienlijke risico's liepen' - aldus het sluitingsbevel.