‘Wolkenkrabbers’ op Zeeburg mogen tóch worden gebouwd

De bouwplannen in de Sluisbuurt, die voorzien in woontorens van zestig tot 125 meter hoog, hoeven niet de prullenbak in. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Het Parool
Een impressie van de nog te bouwen Sluisbuurt. Beeld Jean-Pierre Jans
Een impressie van de nog te bouwen Sluisbuurt.Beeld Jean-Pierre Jans

De bouw van ‘wolkenkrabbers’ is volgens verschillende actiegroepen strijdig met het Amsterdamse beleid. Hoogbouw, en dan met name woontorens tot 125 meter hoog, betekent volgens hen en andere bewoners inbreuk op de Amsterdamse traditie. Dus stapten de actiegroepen, samen met bezorgde bewoners, deze zomer naar de rechter.

De Raad van State veegt woensdag de vloer aan met vrijwel alle bezwaren. Het bestemmingsplan, zo luidt het oordeel, wijkt inderdaad gedeeltelijk af van het gemeentelijk hoogbouwbeleid, maar de raad heeft dit ‘voldoende daadkrachtig’ gemotiveerd.

Ook zou de gemeente voldoende rekening hebben gehouden met de invloed van hoogbouw op de Unesco-werelderfgoedstatus van de 17de eeuwse grachtengordel en de ‘bufferzone’ daaromheen. Vanuit Noord wordt gevreesd voor verlies van de beschermde dorpsgezichten en het uitzicht vanuit Waterland, maar ook dat komt volgens de hoogste bestuursrechter niet in het geding.

De weg lijkt nu vrij voor de nieuwe woonwijk aan het IJ. Op het nu nog lege gebied op Zeeburgereiland zullen meer dan 5.000 woningen worden gebouwd en komt er een vestiging van hogeschool Inholland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden