Amsterdam Bewaar

WOII-mijn gevonden bij baggerwerkzaamheden IJ

De veerpont vanaf het Azartplein ging tijdelijk niet.
De veerpont vanaf het Azartplein ging tijdelijk niet. © ANP

Bij baggerwerkzaamheden in het IJ is een 600 kilo zware zeemijn gevonden. Uit voorzorg was de kade ter hoogte van het Azartplein afgezet en ging de pont tijdelijk niet.

De baggeraars stuitten met hun grijper op de mijn en hebben deze vervolgens heel voorzichtig teruggelegd op de bodem. Een patrouillevaartuig van de haven en de Explosieven Opruimingsdienst EOD zijn poolshoogte gaan nemen. 

Van het projectiel zijn foto's gemaakt die zijn opgestuurd naar de EOD. Die bevestigde dat het om een zeemijn ging en "nemen het serieus'', aldus een woordvoerder van de politie.

Het projectiel ligt op ongeveer 270 meter uit de kant. Uit voorzorg werd het Azartplein en een stuk van de kade in Noord wel afgezet en werd de pont tussen het Azartplein en Zamenhofstraat tijdelijk aan de kant gelegd. Ook bus 48 en 65 reden om.

De politie heeft alle afgezette gebieden vrijgegeven, maar een eenheid van de politie bleef ter plekke wachten op de EOD. De verwachting was dat duikers van de opruimingsdienst woensdagavond nog te water zouden gaan om het explosief te bekijken en te bepalen waar en wanneer de bom eventueel tot ontploffing gebracht zou gaan worden. 

Vermoedelijk stamt de mijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.