PlusAchtergrond

Wiskundeles in Ziggo Dome: Amsterdamse zalen positief over ontvangen scholieren

Amsterdamse concertzalen en bioscopen willen maar wat graag hun zalen tot klaslokaal omtoveren. Van Ziggo Dome mogen de middelbare scholieren vandaag nog komen. ‘Hoe leuk is het om les te krijgen op de plek waar Beyoncé stond?’

Anna HerterMairin van der Beek en Floor Meijs
Studenten in het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek, eind vorig jaar. Beeld ANP
Studenten in het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek, eind vorig jaar.Beeld ANP

Amsterdamse concertzalen zien het idee om middelbare scholieren te ontvangen wel zitten. Paradiso staat er ‘heel positief’ tegenover. “We zijn zelfs al met een middelbare school in gesprek om lessen in te plannen,” vertelt een woordvoerder. Hij kan nog niet zeggen om welke school het gaat. “We doen liever iets dan niets vanwege het maatschappelijke belang.”

“Al is het uiteraard ook omdat we niks anders kunnen nu, we staan toch leeg.” De ochtenden heeft het poppodium de komende tijd gereserveerd voor lessen, de middagen wil het de mogelijkheid openhouden om alsnog evenementen te kunnen organiseren in de vorm van livestreams.

Het kabinet moet geld vrijmaken voor middelbare scholen zodat zij ruimtes kunnen huren om coronaproof les te kunnen geven, vindt de VO-raad. De koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs stelt dat bijvoorbeeld theaters, bioscopen en hotels zich daar prima voor lenen. Daar sluiten Amsterdamse locaties zich bij aan.

Les waar Beyoncé stond

Zo ook Ziggo Dome. Zolang de concerten niet door kunnen gaan, zijn scholieren van harte welkom. “We hebben al eerder gevraagd aan de gemeente of we van maatschappelijk nut konden zijn,” aldus een woordvoerder. “Wat ons betreft worden we een vaccinatielocatie, of inderdaad een klaslokaal. Hoe leuk is het om les te krijgen op de plek waar een paar weken geleden Beyoncé nog stond?”

Wat de concerthal betreft hoeft dat niet eens zo veel te kosten. “We willen geen huur vragen, slechts de kosten dekken.” Zo zou er ‘een portiertje moeten worden neergezet’ en moet de verwarming ‘lekker worden opgestookt’.

Het Concertgebouw, dat eerder de grote zaal beschikbaar stelde aan tweehonderd studenten voor een studiesessie, vindt het een mooi plan, maar zegt dat het praktisch lastig te realiseren is. “Het Concertgebouw is te druk in gebruik om ruimte te kunnen bieden aan middelbare scholieren”, zegt een woordvoerder. “We hebben verschillende orkesten die repeteren en daarnaast organiseren we Empty Concertgebouw Sessions, waarvan de streams overdag worden opgenomen.”

In het theater

Dat geldt niet voor het DeLaMar theater. “Overdag staan onze zalen altijd leeg, ook als we onze voorstellingen weer mogen hervatten.” Het theater leende zich al eerder als collegezaal voor de Universiteit van Amsterdam. Volgens een woordvoerder zijn middelbare scholieren net zo goed welkom. “Het moet ons natuurlijk geen geld kosten, dus we moeten de zalen dan wel verhuren.”

DeLaMar is niet het enige theater dat positief reageert op het plan. Ook Carré laat weten aan boord te zijn. “Uiteraard staan we hier open voor en we willen graag naar de mogelijkheden kijken.”

Hotels en bioscopen

Wellicht zijn scholieren straks ook te vinden in zalen van hotels. Hotel NH Amsterdam Zuid is op dit moment al ingericht als trainingslocatie voor studenten toerisme, hotellerie en facilitaire dienstverlening van het ROC van Amsterdam, zodat zij toch kunnen leren in de praktijk. “Als er meer aanvragen komen bij andere hotels van NH Hotel Group, staan wij zeker open om te kijken naar de mogelijkheden,” laat een woordvoerder weten.

Ook de bioscopen van Pathé doen graag mee. “Wij hebben onze ruimtes al eerder aangeboden bij minister Van Engelshoven als oplossing voor de capaciteitsproblemen van hogescholen en universiteiten.” In Nijmegen en Ede zijn bioscopen zelfs omgetoverd tot teststraat. Op andere locaties worden de filmhuizen bij de aankomende verkiezingen ingezet als stemlocatie. Pathé kijkt graag samen met de VO-raad hoe de bioscoopketen het middelbaar onderwijs van dienst kan zijn.

Tot slot zegt Stadsherstel, dat de afgelopen jaren meerdere studeren in stilte-middagen organiseerde voor Amsterdamse studenten in De Duif en de Posthoornkerk, ook graag mee te helpen bij het oplossen van het onderwijsprobleem. “We hebben al een telefoontje gehad van een school, maar we bleken geen panden in de buurt van hun locatie te hebben. Als andere scholen ons benaderen zijn we zeker bereid om te kijken wat we kunnen betekenen.”

Oproep van 50 organisaties: heropen per direct middelbare scholen

CORONAVIRUS

DEN HAAG (ANP) - Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. “Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen”, stellen de organisaties.

De organisaties, waaronder UNICEF Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. “De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.”

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. “De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie.” Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven, zodat scholieren minstens één dag per week naar school kunnen.

De organisaties erkennen dat het heropenen voor gezondheidsrisico’s en onrust kan zorgen. “Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen en leraren niet meer kans hebben het coronavirus op te lopen dan andere beroepsgroepen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden