PlusNieuws

Winterpret, maar de kou legt Amsterdam wel lam

Amsterdam staat aan het begin van een zeer koude periode.  Beeld Dingena Mol
Amsterdam staat aan het begin van een zeer koude periode.Beeld Dingena Mol

De strenge vorst brengt de stad tot bijna volledige stilstand. Amsterdam zit op slot en het zou zo maar nog even kunnen duren voordat iemand de sleutel heeft gevonden.

Marc Kruyswijk

De kou die afgelopen weekend over Nederland neerdaalde, zal nog dagen aanhouden, is de verwachting. Maandag blijft het stevig vriezen, vanaf dinsdag kan de temperatuur tot -10 graden zakken.

Volgens WeerOnline is er grote kans op een officiële koudegolf. Dat is het geval als de temperatuur in De Bilt vijf dagen op rij onder nul blijft en er op drie dagen een temperatuur beneden -10 graden is. In gebieden waar het opklaart, kan het ’s nachts -20 graden worden.

Het heeft gevolgen voor het door corona toch zo getroffen openbare leven. Openbaar vervoer kwam maandagochtend piepend en krakend uit de remises, als dat al lukte. Trams rijden niet, bussen maar nauwelijks. Metro’s kregen maandagochtend een aangepaste dienstregeling: de Ringlijn en de metro naar Gaasperplas werden stilgelegd.

Bevroren wissels

Het GVB heeft het maandagochtend in alle vroegte nog geprobeerd met vier trams, maar het bleek een onmogelijke opgave, zegt een woordvoerder. “Het was geen doen, tegen deze kou en sneeuw is niet op te werken. Wissels bevriezen, dat kost per wissel een uur. We hebben besloten voorlopig alle trams uit de dienst te nemen. Zodra het weer kan, gaan we natuurlijk weer rijden.”

Op de wegen was de was het rustig. Vanwege sneeuwduinen was de A7 tussen Middenmeer en Den Helder richting Den Oever dicht. Verkeersdeelnemers die zich wel op de weg waagden, bewogen zich stapvoets door straten en over snelwegen, zegt een woordvoerder van de ANWB. “Men denkt soms: het is zwart asfalt, maar op sommige plekken is het toch verraderlijk. Vooral bij een glijpartij of een geschaarde vrachtwagen, hebben de hulpdiensten veel moeite om de boel weer vlot te trekken. Als je dan daarachter staat als automobilist, moet je voorlopig geduld hebben.”

Ook het geduld van ouders met kinderen op de basisscholen – die al sinds half december de deuren gesloten hadden wegens corona – wordt verder op de proef gesteld. In Amsterdam bleven meer dan honderd scholen dicht die zijn aangesloten bij de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam. Ze vinden het risico op ongelukken door gladheid te groot, zegt voorzitter Herbert de Bruijne. “Het is onverantwoord en wij denken dat het niet gaat lukken om iedereen op tijd op school te krijgen.” Bovendien wonen leerkrachten vaak niet in de buurt van de school en is het onzeker of ze op tijd kunnen komen. Op de Amsterdamse scholen zitten meer dan 30.000 leerlingen.

Ook in de regio Waterland vrezen ze voor ongelukken. “We doen dit echt voor de veiligheid van de docenten en de leerlingen,” zegt Noor van Doesburg van scholenkoepel Opspoor tegen NH Nieuws.

Mondjesmaat

Rijkswaterstaat roept op niet de weg op te gaan en de treinen van NS zullen maar ‘mondjesmaat’ rijden. Kranten werden maandagochtend niet bezorgd. Reizigers die maandag op Schiphol een vliegtuig moeten halen, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen.

Ook gaan veel rechtszaken niet door vanwege het winterweer. Nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van hof Arnhem-Leeuwarden worden niet gehouden.

De GGD wil maandag haar test- en vaccinatielocaties heropenen. Zondag waren die dicht vanwege het winterse weer. Volgens de GGD wordt maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in en rondom de locaties.

Schaatsen op grachten wellicht volgend weekend al mogelijk

De omstandig­heden zijn ideaal voor de snelle groei van natuurijs. Volgens weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza is het goed mogelijk dat aankomend weekend al op de Amsterdamse grachten wordt geschaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden