Plus

Winkeliers Molenwijk willen camera’s na vijf inbraken in één nacht

Molenwijk. Beeld Marc Kruyswijk.
Molenwijk.Beeld Marc Kruyswijk.

Vijf inbraken in één nacht in winkelcentrum Molenwijk in Noord. De beveiliging is bedroevend, zeggen de ondernemers. ‘We maken het inbrekers wel heel makkelijk.’

Marc Kruyswijk

Ze stonden klaar voor een dagje Efteling, toen zondagochtend de telefoon ging: wéér ingebroken in hun kaaswinkel, voor de tweede keer in een week. In plaats van een dagje attractiepark kon Nancy Wustenhoff van kaas- en notenwinkel Alexanderhoeve de rest van haar vrije dag besteden aan het opruimen van de troep die de inbrekers voor haar en haar collega’s hadden achtergelaten.

De schade is ook deze maandagochtend nog niet hersteld: op de plaats van de twee ruiten die de inbrekers zaterdagnacht hebben vernield, zitten nog steeds planken. En aan de deur aan de achterkant, die een week eerder bij een inbraak helemaal kapot was gemaakt, zijn ook nu plekken te zien waar de insluipers een breekijzer hebben gebruikt. “De schade is enorm. Ze hebben een ruit ingegooid boven grote bakken met noten. Met al die glasscherven erin moesten we het allemaal weggooien.”

Vijf winkels in één nacht

De inbrekers hadden het niet alleen gemunt op de kaasboer, maar sloegen toe in nog vier andere winkels in het winkelcentrum. Iwan Brands van de gelijknamige drankwinkel werd om acht uur ’s ochtend gebeld. “Ik vreesde het ergste, maar gelukkig hebben ze de inventaris heel gelaten: de flessen met drank stonden nog net zo keurig gespiegeld als ik ze zaterdag had achtergelaten. Maar de ruit was kapot en binnen hebben ze wat kleingeld meegenomen. Ook is er bloed aangetroffen.”

De inbrekers, twee mannen, zijn zichtbaar op beelden van de beveiligingscamera achterin slagerij Arie van de Raa. Volgens bedrijfsleider Johan Hondelink zou het gaan om ‘Oostbloktypes’. “Ze probeerden hier onze kluis te kraken, maar dat is ze niet gelukt, dat ding is ingemetseld in beton, daar kom je niet bij. Maar erg is het wel, dat ze met hun poten in je zaak hebben gestaan.”

De ondernemers laken de manier waarop het winkelcentrum is beveiligd. Brands: “Er is feitelijk één ingang met een groot stalen rolluik. Je hoeft niet bang te zijn dat ze daardoorheen komen. Maar ernaast zitten eenvoudige ruiten, die gooi je gemakkelijk in. We maken het inbrekers op deze manier net een beetje te gemakkelijk.”

‘Meer cameratoezicht’

Ook slager Hondelink baalt. “We zijn hier een vijfsterrenwinkelcentrum, maar er wordt eigenlijk nauwelijks iets aan beveiliging gedaan. Als je hier ’s avonds komt, lopen overal groepjes jongens. En ’s nachts kun je hier gewoon je gang gaan.”

De winkeliers pleiten voor meer cameratoezicht. Wustenhoff: “Nu hangt er buiten een cameraatje, maar daar heb je niks aan. Je zou er werk van moeten maken.”

Namens bestuur van stadsdeel Noord zegt een woordvoerder dat er snel een bijeenkomst wordt georganiseerd waarin de ondernemers met politie en brandweer gaan kijken of er iets moet worden gedaan en zo ja, wat. “Maar uit onze cijfers blijkt niet dat dit structureel is, de inbraken van dit weekeinde lijken een incident.”

Volgens Hondelink is er echter meer aan de hand in het winkelcentrum en gaat het niet alleen om de betrijding van inbraken. “Dit speelt allemaal ’s nachts, dan zou je natuurlijk best iets meer kunnen doen. Maar ook overdag heerst hier niet altijd een goede sfeer. Het komt geregeld voor dat jongeren hier met een scooter naar binnen rijden. Als je camera’s ophangt, denken ze wel drie keer na voordat ze dat doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden