Winkeliers in de Hoogstraten moeten vergunning aanvragen

Alle winkeliers in de Hoogstraten, een door drukte geplaagd buurtje in de Amsterdamse binnenstad, moeten een vergunning aanvragen om de goeden van de kwaden te scheiden. Dit nieuwe hulpmiddel moet de foute ondernemers uit de markt drukken.

Ruben Koops
De Damstraat in het centrum van de stad.  Beeld ANP
De Damstraat in het centrum van de stad.Beeld ANP

Burgemeester Halsema wijst de Oude Hoogstraat, Nieuwe Hoogstraat, Damstraat en Oude Doelenstraat aan als gebied waar alle winkeliers, bestaand en nieuw, een vergunning moeten aanvragen om hun zaak te mogen uitbaten. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens de burgemeester is deze buurt uitgekozen omdat er hier ernstige signalen zijn van ondermijning, een indicatie dat de boven- en de onderwereld vermengd raken. Bepaalde winkeliers in de wijk zouden zich herhaaldelijk schuldig gemaakt hebben aan overtredingen.

Ook is er sprake van malafide bedrijvigheid, schrijft Halsema, en is het winkelaanbod er de laatste jaren verschraald. Smart- en seedshops, souvenirwinkels en andere op toeristen gerichte detailhandel nemen de straten over, ten koste van lokale ondernemers gericht op buurtbewoners.

‘Criminele invloeden’

‘Het gebied is kwetsbaar voor criminele invloeden,’ schrijft Halsema. Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de bewoners inmiddels elders z’n boodschappen doet omdat zij het te druk vinden in hun eigen straat.

Momenteel zijn veruit de meeste winkels vrijgesteld van zo’n exploitatievergunning. Alleen voor de horeca en in heel specifieke branches zoals de ‘spyshops’ geldt dat ondernemers langs de gemeente moeten voordat ze de deuren mogen openen.

Door een vergunningsplicht verandert dat. Het geeft de stad de mogelijkheid om de winkeliers in kwestie financieel door te lichten, en te kijken of zij recent met justitie in aanraking zijn gekomen. Ook een Bibob-toets is onderdeel van het aanvraagproces. Halsema schrijft dat autoverhuurbedrijven elders in de stad in de toekomst ook te maken krijgen met de maatregel.

Witwassen

Ondernemers in het gebied die iets op hun kerfstok hebben kunnen hoe dan ook vragen van de gemeente verwachten. Een van de weigeringsgronden voor de vergunning is “slecht levensgedrag”, een breed begrip dat de burgemeester veel vrijheid geeft bij de beoordeling of een vergunning verleend kan worden. Denk aan oplichting, witwassen of het illegaal tewerkstellen van vreemdelingen, vergrijpen waarop regelmatig binnenstad-ondernemers worden betrapt.

De afgelopen jaren is geprobeerd om samen met de pandeigenaren in de Hoogstraten te komen tot een beter winkelaanbod, maar deze afspraken op basis van goede wil hebben niet het succes opgeleverd dat de buurt nodig heeft, schrijft Halsema.

De gemeenteraad vroeg Halsema al langer om over te gaan tot een vergunningsplicht voor winkels. De maatregel is een voorbeeld van hoe de raad en het stadsbestuur meer controle willen krijgen op de gang van zaken in de binnenstad.

Vooral de negatieve effecten van de bezoekerseconomie, zoals monocultuur, overlast en ondermijning, liggen onder een vergrootglas. Donderdagavond wordt bovendien gedebatteerd over het weren van toeristen uit coffeeshops, en het verplaatsen van de raambordelen op de Wallen naar een erotisch centrum buiten het stadshart, een nieuwbouwlocatie met gallerijen en peeskamers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden