Amsterdam Bewaar

Winkeliers Centrum krijgen hulp tegen huurstijgingen

Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de straten in de binnenstad transformeren tot een Nutella- en ijswafelwalhalla.
Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de straten in de binnenstad transformeren tot een Nutella- en ijswafelwalhalla. © Lars van den Brink

Coalitiepartijen D66, VVD en SP willen dat winkeliers in Centrum hulp krijgen in hun strijd tegen grote huurstijgingen.

De drie fracties, met een meerderheid in de gemeenteraad zullen hiervoor donderdag een motie aannemen. "We moeten voorkomen dat kleine ondernemers machteloos staan tegen grote vastgoedpartijen," aldus D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

In de binnenstad staan de huurprijzen onder druk door de komst van toeristenwinkels, die veel geld verdienen aan de drukte. Zij prijzen buurtzaken uit de markt. Vastgoedeigenaren kunnen hoge huren vragen omdat de belangstelling voor de winkelpanden groot is.

Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de straten in de binnenstad transformeren tot een Nutella- en ijswafelwalhalla en wil vooraf selecteren welke winkels wel en niet welkom zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit juridisch haalbaar is. De raad neemt hierover donderdag een besluit.

Pandjesbaas op de stoep
De coalitiepartijen willen dat de gemeente hierbij onderzoekt of zij 'kleine ondernemers' kan helpen en adviseren op het gebied van huurrecht. Ook moeten deze winkeliers op de hoogte worden gesteld van hun juridische mogelijkheden als de pandjesbaas op de stoep staat om een hogere huur te vragen.

GroenLinks wil hier aan toevoegen dat winkeliers standaard steun krijgen als zij bezwaar maken tegen huurverhogingen. De oppositiepartij pleit er ook voor dat de gemeente panden gaat opkopen, eventueel in samenwerking met middenstanders, om te voorkomen dat winkeliers worden verdreven door te hoge huren.

Lees ook het opiniestuk van PvdA'er Marjolein Moorman: 'Stop de uitverkoop van Amsterdam'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.