PlusReportage

Winkelier: ‘De compensatieregeling van de overheid leidt tot nul compensatie’

De coronasteun voor vaste lasten aan winkeliers, horeca en ondernemers moet aangepast, anders heeft die volgens de bedrijven geen zin. ‘Het kan toch niet dat de overheid een compensatieregeling aanbiedt die tot nul compensatie leidt?’

Herman Stil
Eddie Mekkelholt liep de lucratiefste weken van het jaar mis, maar dreigt ook bij coronasteun achter het net te vissen.  Beeld Nina Schollaardt
Eddie Mekkelholt liep de lucratiefste weken van het jaar mis, maar dreigt ook bij coronasteun achter het net te vissen.Beeld Nina Schollaardt

‘Blunderende overheid dupeert duizenden winkeliers.’ Die kop zou Eddie Mekkelholt van boekhandel Meck & Holt in Osdorp graag boven dit artikel zien, want hij kan er met zijn hoofd niet bij dat premier Rutte roept dat de gulle hand wordt uitgestoken aan ploeterende ondernemers, terwijl de werkelijkheid juist is dat ze door strikte regels in de kou blijven staan.

Wat is er aan de hand? Een van de cruciale steunmaatregelen van het kabinet is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee krijgen ondernemers 50 tot 70 procent van hun vaste kosten (huur, elektra) terug, tot een maximum van 90.000 euro per kwartaal. Het is, met salarissteun NOW, de belangrijkste reden dat veel winkeliers en horecabazen het hoofd boven water weten te houden.

Maar in de tweede lockdown, voor winkeliers sinds 15 december, is die helpende hand voor veel ondernemers buiten bereik geraakt. Hun omzetverlies in het kwartaal speelt immers pas in de laatste twee weken van het jaar. Dat zijn met kerst in aantocht weliswaar de lucratiefste van het hele winkeljaar, maar de omzetklap is vaak niet voldoende om een daling van ten minste 30 procent in één kwartaal te halen die nodig is voor TVL-steun.

Uitsmeren

Die wordt immers berekend over alle dertien weken van een kwartaal. En winkels als Meck & Holt zijn er daarvan elf opengebleven. “Als je twee weken omzetverlies moet uitsmeren over dertien weken dan kan de gemiddelde omzetdaling nooit hoger uitvallen dan zo’n 15 procent,” heeft Mekkelholt uitgerekend. “Je kúnt die 30 procent nooit halen. Het kan toch niet zo zijn dat de overheid een compensatieregeling aanbiedt die tot nul compensatie leidt?”

En dat terwijl coronajaar 2020 voor zijn boekhandel opvallend positief leek te verlopen. “Ik had voor het eerst in tien jaar positief resultaat kunnen halen na jaren van dalende verkopen door de opkomst van internet en het e-boek. Mensen gingen meer lezen omdat ze binnen zaten, klanten kozen voor de kleine zelfstandige en winkelden liever in de buurt. Ik zag zelfs weer jongeren binnenlopen.”

Maar de tweede lockdown haalde een streep door het herstel. “De tien dagen voor kerst zijn de absolute top in boeken, tijdschriften, kalenders en agenda’s. Mijn omzetverlies over het hele kwartaal zit daardoor tussen de 18 en 20 procent.” Dat is dus minder dan de 30 procent die nodig is voor steun. Hetzelfde kan gebeuren in het nu lopende kwartaal. “Het is net op de wip, maar dit kwartaal is die verlenging waarschijnlijk een gelukje.”

Mekkelholt staat niet alleen. Winkelorganisaties, werkgeversclubs en ondernemersverengingen hameren al langer op aanpassing van de TVL-steun, tot nu tevergeefs. “Wij kennen schrijnende voorbeelden die hierdoor ontstaan,” zegt Paul te Grotenhuis van winkelbranchevereniging Inretail. “December is voor de hele detailhandel ontzettend belangrijk. Juist voor de feestdagen kwam de lockdown. Daardoor is heel december in elkaar geklapt. Het is pijnlijk als daar, door een technische oorzaak, geen compensatie voor geldt.”

Het kabinet maakt vandaag aanvullende steunmaatregelen bekend, ter waarde van 4,5 miljard euro. De vastelastenvergoeding wordt uitgebreid, zodat ondernemers tot 80 procent van hun verlies kunnen terugkrijgen en ook grotere bedrijven er een beroep op kunnen doen. Of daarbij ook een aanpassing van de TVL-steun wordt meegenomen, weet Te Grotenhuis niet.

Beginmaand

“Volgens ons moeten alle regelingen maatwerk worden, ook de TVL. Elke branche is anders.” Haast is volgens hem geboden. De aanvragen voor TVL-steun over het laatste kwartaal moeten vóór 29 januari zijn gedaan.

Boekverkoper Mekkelholt heeft wel een oplossing. “Bij salarissteun NOW mogen we zelf de beginmaand kiezen. Daarom krijg ik die straks wel. Als dat bij de TVL ook kan, is iedereen geholpen. Of dat je het omzetverlies sinds het begin van de lockdown rekent. Dan waren we er nu al geweest.”

Een gemankeerde regeling

De TVL-regeling ligt al veel langer onder vuur. Voor veel ondernemers, onder meer grote hotels of winkeliers in de duurste winkelstraten, staat de maximumvergoeding van 90.000 euro niet in verhouding tot hun omzetverlies.

Eind vorig jaar tikte het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de overheid op de vingers omdat ten onrechte TVL-steun bij een aantal ondernemers was getemperd, omdat bij de toewijzing alleen werd gekeken naar de bedrijfsactiviteit die als eerste bij de Kamer van Koophandel stond genoteerd.

Het kabinet heeft 833 miljoen euro uitgetrokken voor TVL-steun, die sinds 15 juni wordt gegeven. Tot het vierde kwartaal, toen maar een deel van de bedrijvigheid een beroep kon doen op de steunmaatregel, is 538 miljoen euro uitgekeerd aan ruim 48.000 ondernemers. Inmiddels staat de regeling open voor alle bedrijven tot 250 werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden