Winkel van ‘Klaas Kaas’ in de Dapperstraat gered

Wereldse Kaas van Klaas, de kaaswinkel van Klaas Grootveld in de Dapperstraat, is gered. Yoeri Bos (29) en zijn vrouw Tsoe Muller (28), ondernemers met een kaaszaak in de Westerstraat, hebben het bedrijf overgenomen. “We zitten al in de kaas en willen graag verder.”

Tsoe Muller en Yoeri Bos.Beeld Ton Damen

De winkel met een kraam voor de deur op de Dappermarkt werd lang met sluiting bedreigd. Klaas en Dini Grootveld kondigden begin 2019 aan rond de jaarwisseling definitief met de zaak te stoppen. Grootveld heeft een versleten schouder, die binnenkort geopereerd moet worden. Het vertrek van ‘Klaas Kaas’ leek een aderlating voor de markt omdat vorig jaar ook andere kaasverkopers, zoals boer Geert, met hun kaashandel stopten.

Ruim twee maanden voor de jaarwisseling kwamen toch de gesprekken met Bos op gang. Het aantrekkelijkst vonden Bos en Muller Grootvelds fanatische vakmanschap, waardoor hij de kwaliteit van zijn producten tot ongekende hoogte heeft gebracht. “We hebben intussen veel van hem bijgeleerd,” zegt Bos. “Hij helpt ook nog steeds met de inkoop.”

De vondst van goede leveranciers van kaas gaf de doorslag.Beeld Ton Damen

Het stel gaat ook verder met het assortiment van Nederlandse en buitenlandse kazen van Grootveld. Op de Dappermarkt is het voornaamste product Conokaas en in de Jordaan verkopen ze Beemster van dezelfde Noordhollandse leverancier, Van der Sterre. De kazen worden natuurgerijpt Van der Sterre. Bij Bos ligt belegen kaas een jaar op de plank, waar bij anderen amper zestien weken oude kaas al belegen wordt genoemd. Echt oude kaas is bij Bos wel drie, vier of vijf jaar oud. De buitenlandse kazen komen van Zijerveld.

Veganistische producten

Vaste klanten zullen aan de kant van de kassa alle producten in de toonbank kunnen vinden die zij gewend waren. Aan ‘de overkant’ van de winkel slaat de vernieuwing toe. Een nieuw product in de schappen is de biologische perensap. Dat loopt als een speer, als we Bos mogen geloven. “Ja, het gaat goed, en we hebben van klanten gehoord dat ze meer biologische producten willen en zelfs veganistische,” zegt zijn Tsoe Muller. “Daar gaan we ook over nadenken.” Ook komt er meer ruimte voor goede wijn en speciaalbier.

Perensap loopt als een speer.Beeld Ton Damen

Bos werkte eerst bij Albert Heijn in het centrum van de stad en later bij JWell, waar hij e-sigaretten verkocht. In 2011 ontmoette hij in een café de intensivecareverpleegster Muller. Hij trok twee dagen later bij haar in en bood aan voor haar te koken. Daarna zijn ze samen een eigen winkel gaan zoeken en vonden ze de zaak in de Westerstraat. “We wisten eerst nog niet eens of we bakker of slager wilden worden,” zegt Muller lachend. De vondst van goede leveranciers van kaas gaf de doorslag.

Stille Westerstraat

Momenteel heeft Bos zowel de kaaswinkel in de Dapperstraat als de zaak in de Westerstraat, die thans gerund wordt door personeel. Het is nog niet duidelijk wat de familie Bos met hun winkel in het stadshart gaat doen. De aanloop is volgens het echtpaar redelijk en groeiend, maar de straat zelf is volgens de ondernemers “helaas” vrij stil geworden.

Ook is onzeker welke rol Tsoe Muller in de toekomst gaat spelen. Ze combineert haar werk in hun winkel met haar baan als verpleegster op de afdeling neonatologie in het VU-ziekenhuis. Vanaf maart is ze ook nog met zwangerschapsverlof. “Ik wil graag beide banen blijven doen. Maar hoe dat precies gaat is voor ons zelf nog een vraag.” Maar ze blijft wel in de kaaswinkel, zegt ze. “Dat denk ik wel. Ik vind het erg leuk werk. Laatst ontdekte ik dat ik na een cursusdag meer uitgeput thuiskom dan wanneer ik in de winkel stond.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden