PlusGeboren en getogen

Wing Poon: ‘Ik mis nog een leuke vriendin, liefst blond’

Amsterdam betekent méér voor ze dan alleen maar een plek om te wonen. Ze zijn hier ter aarde gekomen en willen nooit meer weg. In deze serie vertellen echte Amsterdammers over hun band met onze stad.

John Lukken
Wing Poon Beeld Michel van Nieuwkerk
Wing PoonBeeld Michel van Nieuwkerk

“Een geboren en getogen Amsterdammer ben ik, en dat zeg ik met trots tegen mensen. Ik groeide op in de Kinkerbuurt en praatte echt met een Amsterdamse tongval. Dat leerde ik pas af op de middelbare school.”

“Mijn ouders komen van origine uit Hongkong en als Chinese Nederlander groei je dan op tussen twee culturen. Journalist Pete Wu – die ook Chinese roots heeft – omschreef het in zijn VPRO-documentaire als de bananengeneratie: geel van buiten en wit van binnen. Dat klopt, want zo lang ik leef, schakel ik moeiteloos tussen de Chinese cultuur thuis bij mijn familie en de Nederlandse buiten de deur.”

“Tot mijn 22ste ging ik wekelijks naar de Chinese school in De Pijp. Eerst omdat het moest van mijn ouders, later omdat ik zelf meer over mijn achtergrond wilde weten. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want daardoor spreek ik vloeiend Kantonees en Mandarijn en weet ik beter wie ik ben. Bijvoorbeeld dat ik veel gewoontes uit China heb overgenomen, maar tegelijk een Amsterdamse jongen ben, die in het Nederlands denkt en droomt.”

“Na mijn studie economie kwam ik bij een woningcorporatie terecht, maar ik raakte mijn baan kwijt door de financiële crisis. Gelukkig, want daardoor kon ik mij volledig richten op mijn passie: dansen en acteren. Ik begon met een vriend een dansschool en ging naar de Film Actors Academy Amsterdam. Dat ik pas later die carrièreswitch maakte, heeft denk ik te maken met mijn Chinese achtergrond. Niet dat ik thuis werd gedwongen om economie te gaan doen, ik was daar vrij in, maar werken in de culturele sector werd niet gestimuleerd. Het ging thuis eerder om banen met status en financiële zekerheid. Dat is iets dat veel Chinese Nederlanders van mijn generatie zullen herkennen.”

“Ik ben trots op hoe mijn leven tot nu is gelopen en ben blij dat ik een bestaan heb opgebouwd als acteur. Ook al is het financieel niet altijd even zeker en heb ik ook weleens een maand geen klussen. Belangrijker is dat ik kan zijn wie ik ben in een vrije stad met veel verschillende culturen. Het enige dat ik soms mis is een leuke vriendin. Liefst een blonde vrouw, want daar val ik op. Diep in hun hart zien mijn ouders liever dat ik met een meisje met een Aziatische achtergrond thuiskom. Maar opleggen doen ze me dat niet. Als ze lief en goed is voor mij, sluiten ze haar zo in de armen.”

Wing Poon

Leeftijd: 45

Beroep: Acteur, danser, producer

Opleiding: Faaam Filmschool Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, richting economie

Burgerlijke staat: Vrijgezel

Woongeschiedenis : Oud-West, Osdorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden