Windmolens niet alleen meer in de haven, misschien zelfs in het groen

Windmolens komen dichter bij de stad, mogelijk bij IJburg, de Gaasperplas of langs de A10 in Noord. 80 procent van de stroom van de Amsterdammers moet in 2030 door zon en wind worden opgewekt.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Windmolens staan straks niet meer alleen weggestopt diep in de haven. Behalve het Westelijk Havengebied zijn ook de A10-Noord, de Gaasperplas, IJburg en Zeeburgereiland bij de gemeente in beeld als locatie voor windmolens. Dat geldt zelfs voor het groen van Landelijk Noord en het IJmeer, maar dan alleen als andere plekken ongeschikt blijken te zijn.

Het stadsbestuur zoekt locaties om uiterlijk in 2025 vergunningen af te geven voor nog eens 50 megawatt aan windenergie. Dan gaat het om ongeveer zeventien windmolens, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) woensdag aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur denkt verder aan bedrijventerrein Amstel III in Zuidoost, de Noorder IJplas en een stuk van de Amstelscheg langs de A10 bij knooppunt Amstel.

Zoeklocaties

Voor de windmolens zijn ‘zoeklocaties’ in kaart gebracht, omdat Amsterdam al in 2030 genoeg groene stroom wil opwekken voor 430.000 huishoudens, 80 procent van het totale aantal.

Behalve 127 megawatt aan windenergie rekent Van Doorninck daarvoor op 400 megawatt aan zonne-energie uit panelen op grote daken, van bedrijven bijvoorbeeld. Als het aan het stadsbestuur ligt, kunnen die bedrijven op den duur zelfs verplicht worden daaraan mee te werken.

De locaties voor windmolens zijn geen uit­gemaakte zaak. Na veel passen en meten en gesprekken met belanghebbenden moet blijken waar ze kunnen komen, hoe hoog en hoeveel. Van Doorninck zet wel druk op de ketel: die 127 megawatt moet gehaald worden.

Drijvende zonnevelden

De wethouder wil bovendien geen dak onbenut laten voor zonnepanelen. Amsterdam kan al niet in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Een nog groter deel opwekken verderop in de ­regio vindt de wethouder niet fair. Als de zeven zoekgebieden te weinig opleveren, of als de rijksoverheid meer windmolens wil, komen het IJmeer en Landelijk No­ord, oftewel Waterland, in beeld. Het college wil die gebieden liever ontzien.

Nu al wekt Amsterdam 66 megawatt op met 38 windmolens, vooral in de haven. Daar komt de komende jaren nog 11 megawatt bij doordat kleinere windmolens plaatsmaken voor grotere in de haven.

Overigens wil het stadsbestuur dat de helft van de extra opwekcapaciteit eigendom wordt van Amsterdammers. Als die via energiecoöperaties kunnen meeverdienen aan de opbrengst is eventuele overlast wellicht ook makkelijker te verstouwen.

De mogelijke locaties van windturbines zijn in het verleden al eens genoemd. Pas afgelopen ­zomer kwam er een eind aan de blokkades die de provincie Noord-Holland jarenlang opwierp voor windmolens nabij bewoond gebied.

Voor zonnepanelen denkt het stadsbestuur behalve aan grote bedrijfspanden ook aan parkeerterreinen en braakliggende grond. Ook moeten er zonnepanelen komen langs een groot deel van de snelwegen rond de stad. Al voor 2022 zouden ze langs de Westrandweg en de A10 bij Oostzaan moeten komen. Verder wordt gedacht aan tijdelijke, drijvende zonnevelden in het IJmeer. Daarbovenop wordt nog gerekend op 150 megawatt aan zonnepanelen op kleinere daken op woningen.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden