Willem Holleeder levenslang de cel in voor liquidaties

In een vernietigend vonnis is Willem Holleeder (61) donderdagochtend door de Amsterdamse rechtbank tot levenslang veroordeeld.

Paul Vugts
Een bordje met de naam Holleeder, kort voor de uitspraak in zijn liquidatiezaak.  Beeld EPA
Een bordje met de naam Holleeder, kort voor de uitspraak in zijn liquidatiezaak.Beeld EPA

Willem Holleeder (61) was volgens de rechtbank ‘de spil’ in een groep die de liquidaties liet plegen. Het oordeel van de rechters is ongemeen fel. Dat hij zou worden veroordeeld hadden velen verwacht, maar niet dat de rechtbank voor álle liquidatiedossiers ‘wettig en overtuigend bewijs’ zou zien. Van Holleeders zeer uitvoerige verdediging laten de rechters in hun vonnis geen spaan heel.

Gil van opluchting

Nabestaanden van de in 2006 in Amsterdam-West vermoorde criminele kroegbaas Thomas Van der Bijl slaakten na het uitspreken van de term ‘levenslang’ een gil van opluchting. Vele andere aanwezigen in ‘de bunker’ van de rechtbank in Osdorp, zoals tientallen prominenten uit de opsporingsdiensten, reageerden vanzelfsprekend ingetogener, maar even verrast door de stelligheid die voorzitter Frank Wieland namens de rechtbank aan de dag legde.

Holleeder heeft, soms samen met anderen, zijn mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en botenhandelaar Robert ter Haak laten doodschieten (2003, Amstelveen); de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra (2004); zijn criminele rivaal John Mieremet (2005); de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman (2005) én voornoemde Van der Bijl (2006).

In beroep

“Het gaat om koelbloedige liquidaties, gepleegd op bestelling, in georganiseerd verband en tegen betaling van hoge geldbedragen,” las Wieland voor uit het samengevatte vonnis.

Alles moest wijken voor Holleeders ‘eigen gewin’.

De rechtbank vindt alle sleutelgetuigen betrouwbaar, onder wie kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros, Holleeders zussen Astrid en Sonja (de weduwe van Cor van Hout), zijn ex-vriendin Sandra den Hartog plus de anonieme bedreigde getuige ‘Q5’ (een medewerker van een club in Rotterdam).

De in het diepste geheim afgelegde verklaringen van Willem Endstra tegenover de geheime dienst van de recherche, kort voordat hij zou worden geliquideerd, nemen de rechters in het bewijs mee voor zover daarvoor ondersteuning is gevonden. “Samen hebben deze verklaringen een belangrijke bijdrage geleverd aan het bewijs.”

De liquidaties, soms ‘op klaarlichte dag en op de openbare weg’, noemen de rechters ‘schokkend’. De samenleving vraagt om hard ingrijpen en dat doet de rechtbank nu.

Het leven van Holleeder ging ‘van kwaad tot erger’, besluit het vonnis. Hij werd gedreven door ‘geldlust en machtsdenken’. “Hij heeft gewetenloos en onverschillig over leven en dood van anderen beschikt,” aldus de rechters. “De rechtbank komt tot de conclusie dat er groot gevaar voor herhaling van gewelddadige strafbare feiten van hem uitgaat en dat een levenslange gevangenisstraf daarom passend is.”

Holleeder laat via zijn raadsman Sander Janssen weten dat hij vindt dat de rechters zich tóch hebben laten leiden door ‘de ongekende mediacampagne’ die zijn ‘zusters’ samen met journalisten tegen hem hebben gevoerd. Hij herhaalt onschuldig te zijn en gaat in beroep. Janssen ziet daar nog ‘mogelijkheden en kansen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden