Amsterdam Bewaar

Wifi-sensoren en telcamera's gaan drukte Wallen meten

Drukte op de Wallen tijdens Pasen.
Drukte op de Wallen tijdens Pasen. © Maarten Brante

De gemeente start maandag met een proef met telcamera's en wifi-sensoren om de drukte op de Wallen te meten.

Op die manier wil de gemeente onderzoeken wat er op de lange termijn nodig is om de grote stroom mensen in goede banen te leiden en ongewenste drukte tegen te gaan. Er moet zo bijvoorbeeld meer inzicht komen in het formaat van loopstromen, de drukste looproutes en plekken waar mensen langer verblijven.  

De proef duurt vier weken en zal plaatsvinden in de Stoofsteeg, de Oudekennissteeg en een deel van de Oudezijds Vorburgwal.  

Privacy niet in het geding
Tijdens het Paasweekend werd iets soortgelijks al uitgevoerd op kleinere schaal. Daarbij werden digitale informatieborden ingezet en het verkeer op bepaalde routes een richting op gestuurd. Geconcludeerd werd daarna dat dit soort maatregelen effect kunnen hebben.  

De gemeente belooft de privacy van de bezoekers van de Wallen te beschermen. De beelden worden niet bewaard en de gegevens van de telcamera's en wifi-sensoren zijn niet herleidbaar naar de voorbijgangers.

Vorige maand werd bekend dat het 'Wallenconvenant' dat de gemeente en tourbedrijven sloten om extreme overlast van groepen toeristen tegen te gaan, niet werkt. Op veel plekken staan in de avonduren grote groepen met gidsen die de doorstroming in het Wallengebied belemmeren.

Lees ook: PvdA vraagt spoeddebat drukte Wallen aan