Update

Wie wilde ‘gangmaker’ Rodney (44) uit Oost dood hebben?

In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd dinsdagavond duidelijk in Opsporing Verzocht.

Het Parool

In de Amsterdamse buurt Amsteldorp, waar op zaterdag 19 februari de schietpartij plaatsvond, was Rodney Mijnals een bekend gezicht. Buurtbewoners omschrijven de Amsterdammer, vader van een 12-jarige dochter, als een sociale man bij wie de deur altijd open stond.

Als het mooi weer was, zette Rodney twee stoelen op het stoepje voor zijn voortuin en ging hij daar bier zitten drinken. De andere stoel was bestemd voor wie er naast hem wilde zitten. “In de zomer stonden er vaak heel veel mensen. Hij was altijd heel vriendelijk,” aldus een buurtbewoner.

Reconstructie

Volgens de politie had Rodney het niet breed: hij woonde in het huis van zijn overleden moeder en leefde van een uitkering. Met wat klusjes voor andere bewoners lukte het hem net om een beetje fatsoenlijk rond te komen. “Wie iemand nodig had hoefde nooit ver te zoeken,” klinkt het in Opsporing Verzocht.

De politie toonde dinsdagavond een reconstructie van de moord, waarbij drie gemaskerde mannen het huis van Mijnals binnenliepen, die samen met een vriend genaamd Rickey binnen zat. De gemaskerde mannen hadden een pistool bij zich en schoten op Mijnals en de vriend toen die zich uit de voeten probeerden te maken. Mijnals werd daarbij dodelijk getroffen.

Omwonenden hoorden die avond een paar knallen. In de Dulongstraat troffen buurtbewoners de 21-jarige Rickey aan. Hij bleek in zijn arm te zijn geschoten. Aanvankelijk werd hij door de politie als verdachte aangemerkt, maar inmiddels geldt hij als getuige.

Motief

Voor de politie is het motief van de drie overvallers nog niet duidelijk, maar een van de scenario’s is dat het met drugs te maken heeft. Een ander scenario is dat het slachtoffer problemen had in de relationele sfeer. “Dat zou kunnen gaan om een conflict met bijvoorbeeld familie, buurtgenoten of vrienden of kennissen,” vertelt een politiewoordvoerder. Woensdagmiddag laat de politie weten een ‘handjevol tips’ binnen te hebben gekregen naar aanleiding van de uitzending.

Een forensisch team doet onderzoek bij een woning in de Fizeaustraat waar de 41-jarige Rodney Mijnals overleed na een schietpartij.  Beeld ANP
Een forensisch team doet onderzoek bij een woning in de Fizeaustraat waar de 41-jarige Rodney Mijnals overleed na een schietpartij.Beeld ANP

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden