Achtergrond

Wie is Gerrit, geboren op 1 april 1955, te Amsterdam?

De oma van Stephanie van den Berg (26) tikte in een kringloopwinkel een geboortetegel op de kop. Een zoektocht naar Gerrit volgde.

Sophie Blok
Het geboortetegeltje van Gerrit.  Beeld Stephanie van den Berg
Het geboortetegeltje van Gerrit.Beeld Stephanie van den Berg

De oma van Stephanie, Yvonne den Os (72), struint graag door kringloopwinkels. Van tijd tot tijd treft ze daar een geboortetegel aan. Ze heeft er haar missie van gemaakt om de geboortegels weer bij de rechtmatige eigenaar, of in ieder geval een familielid daarvan, te krijgen. Zulke tegels zijn namelijk ontzettend persoonlijk en horen niet in de kringloop thuis, vindt Yvonne.

Kleindochter Stephanie helpt mee, bijvoorbeeld door oproepen te plaatsen op sociale media. Twee jaar geleden kon ze samen met haar oma al een Haagse buschauffeur dolgelukkig maken met zijn geboortetegel. Die was, na de ontruiming van het huis van zijn overleden grootmoeder, in de kringloopwinkel beland. De man werd getipt door een vriend die Stephanies oproep op Facebook had gezien.

De Facebookoproep die Stephanie plaatste. Beeld Stephanie van den Berg
De Facebookoproep die Stephanie plaatste.Beeld Stephanie van den Berg

Hoe de tegel van Gerrit bij een kringloopwinkel in Den Haag terecht is gekomen, is onduidelijk. Op het tegeltje valt te lezen dat Gerrit op 1 april 1955 is geboren met een gewicht van vijf pond en vier ons. In Amsterdam, een flink eind van Den Haag dus.

Stephanie besluit ook van deze tegel een foto op haar Facebookpagina te posten. Het bericht trekt veel aandacht en wordt zo’n duizend keer gedeeld. De reacties stromen binnen, vanuit het hele land.

De mogelijke geboorteakte van Gerrit. Beeld Stephanie van den Berg
De mogelijke geboorteakte van Gerrit.Beeld Stephanie van den Berg

De speurders komen er achter dat op 1 april 1955 maar één Gerrit in Amsterdam is geboren, met achternaam de Levie. En, heel treurig, dat deze Gerrit al twee maanden na zijn geboorte gestorven is, zo valt op te maken uit een overlijdensbericht in Het Parool van 16 juni 1965.

Op de geboorteakte valt te lezen dat Gerrit op de Rustenburgerstraat werd geboren. En dat zijn ouders Benjamin de Levie en Carolina Wilhelmina van Wieringen heetten. Een zoektocht naar hen wees vervolgens uit dat een Carolina van Wieringen, met dezelfde geboortedatum als op de geboorteakte, in 2011 in Alphen aan den Rijn is overleden.

Het overlijdensbericht van Gerrit, in het Parool van 16 juni 1955. Beeld Stephanie van den Berg
Het overlijdensbericht van Gerrit, in het Parool van 16 juni 1955.Beeld Stephanie van den Berg

Zo zijn er toch wat puzzelstukjes uit het leven van Gerrit bij elkaar gekomen. Helaas heeft zich nog geen familielid van Gerrit gemeld, en kunnen de bevindingen niet worden geverifieerd. Het tegeltje is nog steeds in het bezit van Yvonne.

Ze heeft inmiddels al een nieuwe geboortegel uit Amsterdam weten te vinden, van Bea, geboren op 23 augustus 1951. Dat tegeltje is in een slechtere staat dan die van Gerrit, maar toch hopen oma en kleindochter dat deze tegel bij een rechtmatige eigenaar terecht komt. Zoals dat bij een geboortetegel hoort.

Weet je meer over Bea of Gerrit? Mail dan de reactie van het Parool.

De geboortetegel van Bea. Beeld Stephanie van den Berg
De geboortetegel van Bea.Beeld Stephanie van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden