Amsterdam Bewaar

Wie helpt het kleinste politiebureautje?

Stadsherstel en bewoners van Sloten willen het politiebureautje nieuw leven in blazen.
Stadsherstel en bewoners van Sloten willen het politiebureautje nieuw leven in blazen. © Pbech/Wikimedia Commons

De bewoners van het Amsterdamse dorp Sloten en Stadsherstel zijn een inzamelingsactie gestart voor het voormalige kleinste politiebureau van ons land.

Het gemeentelijk monument uit 1866 is sinds 2015 niet meer in gebruik als politiebureau. Sindsdien verpietert het gebouwtje. Zonde, vinden de dorpsbewoners. Zij willen het politiehuisje samen met Stadsherstel daarom nieuw leven in blazen.

Daarvoor is wel voor 1 juli 50.000 euro nodig. Met dat geld kan Stadsherstel het gebouwtje overkopen van de gemeente, het achterstallig onderhoud wegwerken en weer inrichten. 

Het idee is om het monument te veranderen in een winkeltje. Naast zelfgemaakte producten van Slotenaren, moet er ook een klein VVV'tje komen met informatie over het dorp en de omgeving. Ook kan het politiebureautje gebruikt worden bij dorpsfeesten en evenementen als Koningsdag en kan het onderdeel worden van rondleidingen.

Cel en brandmelder
Het politiebureautje bestaat uit een klein kantoortje, een toilet, een authentieke cel en een originele brandmelder uit 1927. Het kleine gevang was vooral nuttig in de vorige eeuw, toen Sloten nog een uitgebreid horecaleven had. In de tijd dat de politiepost in gebruik was, kende het dorp namelijk maar liefst zeven kroegen. Nu zijn dat er nog maar twee.

Daar werd geregeld te diep in het glaasje gekeken, waarna de dorpsveldwachter diegene een nachtje in de cel liet doorbrengen om zijn roes uit te slapen. Maar niet alleen dronkelappen, maar ook dorpskinderen die kattenkwaad uithaalden moesten onder de noemer een uurtje 'opvoedkundig' brommen.

Doneren voor het herstel van het gebouwtje kan via de website van Stadsherstel. In ruil voor donaties vanaf bepaalde bedragen kun je onder meer een boekje met verhalen van de dorpsveldwachter of een miniatuur politiebureautje krijgen.