Nieuws

WeTransfer blaast beursgang in Amsterdam af vanwege onrustige markt

Van zonnig naar zwaarbewolkt. Het beursklimaat is zeker voor techaandelen zo verslechterd dat het Amsterdamse WeTransfer zijn beursgang, daags voor de stap naar het Damrak, afblaast. Het treedt daarmee in een steeds langer wordende rij beurswijfelaars.

Herman Stil
Het kantoor van WeTransfer in Amsterdam. Beeld WeTransfer
Het kantoor van WeTransfer in Amsterdam.Beeld WeTransfer

Vrijdagochtend zou de top van het bedrijf op de beursgong slaan op Beursplein 5, om de notering van het aandeel op het Damrak in te luiden. Twee weken geleden bevestigde de Amsterdamse bestandsuitwisselaar de al jaren rondzoemende beursplannen. Opmerkelijk snel werden die ook vastomlijnd en er werd gauw een datum geprikt: 28 januari.

WeTransfer had maximaal 290 miljoen euro willen ophalen, door 43 procent van de aandelen aan Euronext Amsterdam te noteren. Het doel was deels – voor circa 100 miljoen euro – om bestaande aandeelhouders te plezieren, deels (voor 125 miljoen) om verdere groei en nieuwe diensten te financieren.

Het beursklimaat leek toen nog enigszins zonnig, na het opmerkelijke beursjaar 2021. Maar sinds vorige week staan de koersen overal onder druk, niet in de laatste plaats voor techaandelen. Wereldwijd maken beleggers zich zorgen over een sterk stijgende rente in de Verenigde Staten, waar de Fed (de centrale banken) een renteverhoging hebben laten doorschemeren.

Eenhoorn

De introductiekoers die WeTransfer in gedachten had – 17,50 tot 20,50 euro per aandeel – leidde de afgelopen weken al tot verbazing. Die waardeerde het hele bedrijf op maximaal 716 miljoen euro, terwijl het bedrijf door analisten als een ‘eenhoorn’ werd gezien: een techbedrijf met een waarde van meer dan een miljard euro.

WeTransfer kan moeilijk zonder de miljoenen uit de beursgang. Het bedrijf heeft zijn reclamebudget voor nieuwe commerciële diensten flink opgevoerd, in de hoop meer betalende gebruikers te trekken. Daarmee wil WeTransfer deels af van zijn gratis model, waarbij gebruikers grote bestanden kunnen versturen. Dat model is immers vrij eenvoudig door concurrenten te kopiëren.

WeTransfer, waar 300 mensen werken, zegt nu maandelijks 87 miljoen gebruikers te tellen, het merendeel voor zijn ‘gratis’ bestandsuitwisseldienst. Betaalde diensten worden door 387.000 gebruikers gebruikt. De verdiensten van het bedrijf, in 2021 105 miljoen euro, drijven grotendeels op die professionele contracten, die goed zijn voor 60 procent van de inkomsten.

Najaar 2021 bliezen winkelgigant Mirage Retail (Blokker, BCC) en webwinkel Coolblue ook al hun beursgang af vanwege het verslechterende beursklimaat. Van de aangekondigde beursnotering van Bol.com door moederbedrijf Ahold-Delhaize is het ook nog niet gekomen.

Van usb-stickfrustratie naar miljardenbedrijf: beursgang WeTransfer is einde van een tijdperk

Het is de reddingsboei voor iedereen die een flinke foto, een uitgebreide pdf of een serie bestanden wil versturen. Het Amsterdamse WeTransfer, in 2009 opgezet door een groep gefrustreerde creatievelingen, zou naar de beurs gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden