Amsterdam Bewaar

Wethouder Van der Burg ten strijde tegen het vinkje

Wethouder Van der Burg.
Wethouder Van der Burg. © ANP

Wethouder Eric van der Burg sluit zich aan bij de strijd van de Consumentenbond tegen het vinkje op verpakkingen. Die zet consumenten op het verkeerde been, vindt hij.

Van der Burg zal minister en VVD-partijgenoot Edith Schippers oproepen te stoppen met het vinkje. De Consumentenbond deed dat al. "Veel mensen denken dat een vinkje betekent dat het product goed of gezond is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ze worden op het verkeerde been gezet," aldus Van der Burg, wethouder Zorg.

Het vinkje zit op zo'n zevenduizend verpakkingen van voedingsmiddelen. Het groene vinkje - 'een gezondere keuze' - staat op producten die in vergelijking met soortgelijke etenswaar betere basisingrediënten bevatten, bijvoorbeeld meer vezels of minder zout. Het blauwe vinkje - 'een bewustere keuze' - staat op producten, die we eigenlijk moeten laten staan. Maar de snacks en frisdranken met een vinkje bevatten wel minder suiker of vet.

We zijn in Amsterdam bezig kinderen op gezond gewicht te krijgen. Dan vind ik ook dat ik het maatschappelijk debat moet aangaan.

Wethouder Van der Burg

De Consumentenbond maakt bezwaar tegen deze vinkjes. Die zijn volgens de bond misleidend, onduidelijk en niet onafhankelijk. Veel consumenten denken dat een vinkje betekent dat een product gezond is, maar dat klopt niet. Het ontbreken van een vinkje staat evenmin gelijk aan ongezond, want niet alle producenten doen mee.

Stoplichtsysteem
Als voorbeeld geeft de Consumentenbond mayonaise, frituurolie en chocomel; allemaal producten met een vinkje. Het keurmerk vergelijkt voedingsmiddelen binnen een productgroep. Hierdoor kan magere chocomel een vinkje krijgen: dit drankje is ongezond maar minder ongezond dan andere chocomel.

Het vinkje is een initiatief van de Stichting Ik Kies Bewust. Weinig consumenten weten dat achter deze stichting met die mooie naam de voedingsmiddelenindustrie schuilgaat.

Van der Burg pleit voor introductie van het stoplichtsysteem, dat in Engeland wordt gebruikt. Een product krijgt een rood, oranje of groen stoplicht op de verpakking, al naar gelang de ingrediënten. "Dan is veel duidelijker of het gezond of ongezond is."

Maatschappelijk debat
Minister Schippers van Volksgezondheid houdt voorlopig vast aan het vinkje, dat ze een 'verantwoorde manier vindt om mensen te informeren'. Wel staat ze open voor betere alternatieven. In het stoplicht ziet ze vooralsnog niets, dat verschaft in haar ogen geen helderheid en levert ruzie op over de vraag wat gezond is.

Als voorbeeld noemt ze de ruzie over olijfolie. Mediterrane landen winden zich op over de rode sticker op olijfolie in Engeland, terwijl die in hun ogen gezonder is om in te bakken dan boter. Van der Burg vindt zijn inmenging als Amsterdamse wethouder in de vinkjes-discussie niet gek. "We zijn in Amsterdam bezig kinderen op gezond gewicht te krijgen. Dan vind ik ook dat ik het maatschappelijk debat moet aangaan."