Amsterdam Bewaar

Wethouder: no-deal brexit kost Amsterdam miljard euro

Wethouder: no-deal brexit kost Amsterdam miljard euro
© AFP

Het eenzijdige vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, beter bekend als de no-deal brexit, zal Amsterdam een economische tegenvaller opleveren van een miljard euro.

Dat schrijft wethouder Udo Kock (economie) woensdag aan de raad. Het gaat om een afname van een miljard euro van het bruto regionaal product, dat voor de Metropoolregio Amsterdam in totaal omstreeks 160 miljard euro bedraagt.

Volgens Kock is de kans op een no-deal brexit groter geworden nu het Britse Lagerhuis dinsdagavond het uittredingsakkoord van premier Theresa May heeft weggestemd. De toenemende onzekerheden over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk zijn slecht voor de Amsterdamse economie.

Er zijn, volgens Kock, duizenden bedrijven in de regio die zakendoen met het VK. Gezamenlijk maken die ongeveer 18 procent van de regionale economie uit.

Onzekere toekomst
Ook zijn er nog zeker 15.000 Britse onderdanen die in deze regio wonen en geraakt worden door brexit. Voor deze groep is eerder al afgesproken dat zij na een uittreding van hun thuisland, nog zeker 15 maanden mogen blijven wonen, werken en studeren in Nederland.

Om voorbereid te zijn op de onzekere toekomst rond brexit, zegt Kock dat hij het team ambtenaren dat de gemeente moet voorbereiden op de impact van de brexit, wil uitbreiden. De Douane heeft eerder al bekend gemaakt dat de controlecapaciteit op luchthaven Schiphol en Port of Amsterdam wordt uitgebreid. 

Als er een brexit komt zonder deal, zal de administratieve last voor expediteurs enorm toenemen, waarschijnlijk met grote vertragingen tot gevolg.

100 bedrijven
Aan de andere kant zijn er ook voordelen te behalen. 30 bedrijven die in het VK gevestigd zijn, hebben al een vestiging in de regio Amsterdam geopend als gevolg van de aangekondigde brexit. 

Volgens Kock overwegen nog eens 100 bedrijven om de overstap naar de metropoolregio te maken. De bekendste nieuwe vestiging in Amsterdam is het Europees Medicijnagentschap, dat Londen dit jaar verruilt voor Amsterdam.

Volg alles over de brexit in ons blog