Wethouder Meliani reageert in brief op misbruik Moamdirecteur Martijn N.

De kunst- en cultuursector moet meer stappen nemen tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat schrijft de Amsterdamse wethouder van Cultuur Touria Meliani (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad.

David HielkemaArjen Ribbens en Milou van Rossum
De brief van Meliani is een reactie op berichtgeving van Het Parool en NRC over Moamdirecteur Martijn N. De modeshows van Moam, zoals hier in 2015 onder het Rijksmuseum, trokken veel aandacht. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
De brief van Meliani is een reactie op berichtgeving van Het Parool en NRC over Moamdirecteur Martijn N. De modeshows van Moam, zoals hier in 2015 onder het Rijksmuseum, trokken veel aandacht.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Meliani reageert op recent verschenen artikelen over grensoverschrijdend gedrag. Afgelopen vrijdag en zondag publiceerden Het Parool en NRC artikelen waarin 28 mannen Martijn N., de directeur van het Amsterdamse cultureel platform Moam, beschuldigen van aanranding, verkrachting, drogering en geweld. Diverse oud-betrokkenen bij Moamprojecten klaagden bovendien over een onveilige werkomgeving.

De berichten raakten haar, schrijft Meliani in de woensdagmiddag verstuurde brief. ‘Het laat de kwetsbaarheid van (jonge) makers zien en de machtsstrijd die soms in de sector heerst en vreselijke gevolgen kan hebben.’ Zij noemt het goed en moedig ‘dat zij die zich slachtoffer voelen zich uitspreken’.

De wethouder, die vrijdag op Instagram direct reageerde op de berichtgeving over de Moamdirecteur, wijst in haar raadsbrief op de stappen die de cultuursector sinds de start van de #MeToobeweging heeft gezet. Zo noemt ze de oprichting van Mores, een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, film- en televisiesector en musea.

Maar er is meer nodig, stelt Meliani. Vanaf april gaat ze gesprekken voeren met vertegenwoordigers uit de cultuursector. Ze wil praten, geeft ze aan, over de noodzaak van een veilige werkomgeving, en hoe alert te zijn op situaties die kunnen leiden tot grensoverschrijdend bedrag.

Meliani wil ‘de taboesfeer doorbreken’. Ze zegt mensen te kennen ‘die bewust uit de sector stappen omdat zij geen deelgenoot willen zijn van een cultuur waar grensoverschrijdend gedrag wordt getolereerd’.

De recente berichten gaan volgens de wethouder over mensen die jarenlang niet zijn gehoord. ‘Dat wat verhuld werd, komt nu in de openbaarheid. We zijn samen verantwoordelijk voor het agenderen, het signaleren, het stoppen met wegkijken en het aanpakken van dit probleem.’

Touria Meliani. Beeld Eva Plevier
Touria Meliani.Beeld Eva Plevier

Amfi

Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) is al begonnen met het onderzoeken van de eigen leeromgeving. Moamdirecteur Martijn N. studeerde in 2012 af aan het Amfi. Omdat hij zich misdroeg nam de schoolleiding diverse keren maatregelen tegen hem. Sinds drie jaar stuurt de opleiding geen stagiairs meer naar Moam, omdat die zich daar ‘niet senang’ voelden, aldus een woordvoerder van het Amfi. Niettemin werd N. sindsdien nog wel uitgenodigd als gecommitteerde bij eindexamens.

Die dubbele houding kwam de opleiding de afgelopen dagen op sociale media op veel kritiek te staan. Veel (oud-)studenten spraken van een onveilige leeromgeving en stelden dat ‘afbreken van creatievelingen’ op het Amfi de norm was.

Het Amfi laat in een reactie weten geschrokken te zijn van de reacties. De opleiding heeft de (oud-)studenten uitgenodigd voor gesprekken. Een woordvoerder: “We gaan het gesprek open en eerlijk aan om ervan te leren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden