Wethouder Meliani bezorgd om situatie bij AT5

Wethouder Touria Meliani (Cultuur) heeft haar zorgen geuit over de situatie bij nieuwszender AT5, waar adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk de laan uit is gestuurd na een conflict met de directie.

Roelf Jan Duin
Meliani vreest voor 'de continuïteit van de nieuwsvoorziening' voor Amsterdammers, schrijft ze aan de gemeenteraad. Beeld ANP
Meliani vreest voor 'de continuïteit van de nieuwsvoorziening' voor Amsterdammers, schrijft ze aan de gemeenteraad.Beeld ANP

Meliani heeft zowel vrijdag als maandag contact gehad met directeur Alphons Martens en hem haar ‘zorgen geuit over de gevolgen van de commotie bij de redactie van AT5 en met name over de continuïteit van de nieuwsvoorziening (...) voor de Amsterdammers,’ zo schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

Vrijdag werd bekend dat Pronk na een dienstverband van 25 jaar op straat is gezet, wegens een ‘verschil van inzicht’ over de journalistieke koers van de nieuwszender. Bij de redactie, die het al geruime tijd zonder hoofdredacteur moet stellen, ontstond grote onrust. De redactie liet weten zich ‘journalistiek onthoofd’ te voelen.

Brandbrief

Maandag verstuurden zo’n dertig oud-AT5’ers, onder wie Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars, een brandbrief aan de wethouder en aan de Raad van Toezicht van AT5, waarin ze onder meer verzoeken om het ontslag van Pronk te heroverwegen. En hoewel Meliani die bevoegdheid om in te grijpen niet heeft – ‘de lokale overheid staat als financier op afstand,’ schrijft ze – houdt ze de situatie bij AT5 wel in de gaten, omdat de ‘onafhankelijke journalistiek’ en de ‘waakhondfunctie’ die AT5 vervult mogelijk onder druk is komen te staan door de recente ontwikkelingen bij AT5.

Ze zal, als concessieverlener van de stadszender, ook contact opnemen met de toezichthouder Commissariaat voor de Media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden