Wethouder Ivens ziet kansen om Airbnb juridisch aan te pakken

Amsterdam wil Airbnb en Booking.com juridisch aanpakken. Wethouder Laurens Ivens onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om een boete à la Parijs - 12,5 miljoen euro - op te leggen. Hij ziet kansen.

Michiel Couzy
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Het was woensdagochtend duidelijk dat Airbnb en Booking.com, platforms voor vakantieverhuur, elk krediet hebben verspeeld bij de Amsterdamse politiek.

Onlangs klapten de onderhandelingen tussen de gemeente en de grootste platforms voor vakantieverhuur, omdat deze bedrijven de gemeentelijke regels niet willen implementeren in hun systemen. Dit leidt tot grote verontwaardiging in de gemeenteraad.

Illegaal
"Airbnb denkt dat zij bepaalt wat de regels zijn in de stad. Maar dat bepalen Amsterdammers," aldus Erik Flentge (SP). Reinier van Dantzig (D66) vergeleek de platforms met winkeliers die illegale producten in de schappen hebben en die niet willen weghalen.

In december besloot de gemeenteraad om de maximale verhuurtermijn terug te brengen van zestig naar dertig dagen per jaar. Voor Airbnb en Booking is het eenvoudig om advertenties die deze termijn overschrijden, te verwijderen. Maar dat willen ze niet.

Democratische regels
Dit was voor Ivens reden de onderhandelingen over nieuwe samenwerking af te breken. "Deze partijen hadden niet zoveel boodschap aan de democratisch vastgestelde regels," zei hij.

Dit betekent dat Booking en Airbnb de gemeente niet meer helpen om illegale verhuur tegen te gaan. Ivens verwacht dat dit leidt tot meer overtredingen en schroeft daarom de handhaving op.

De gemeenteraad wil meer. Diverse fracties vragen om juridische actie. Zo kondigde Parijs onlangs aan om Airbnb een boete op te leggen van 12,5 miljoen euro, omdat illegaal aanbod op de site staat.

Registratieplicht
Ivens hoopt dat het kabinet snel een registratieplicht invoert. Dan zijn Amsterdammers die hun woning op Airbnb zetten, niet meer anoniem en kan de gemeente gericht handhaven. De al ingevoerde meldplicht leidt nog tot onvoldoende resultaat: er zijn nog altijd verhuurders die zich niet hebben gemeld.

Parijs heeft op basis van de registratieplicht een miljoenenboete opgelegd. Minister Kajsa Ollongren heeft al aangekondigd met een wet te komen die gemeenten de mogelijkheid biedt een registratieplicht in te voeren.

Kansen
Tot die tijd gaat Ivens onderzoeken welke juridische stappen de gemeente nu al kan ondernemen tegen Airbnb, Booking en andere aanbieders van vakantieverhuur. "Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks." Hij ziet kansen en komt daar volgende maand op terug.

De gemeenteraad organiseert een hoorzitting om Airbnb en Booking ter verantwoording te roepen. Van Dantzig deed nog een oproep aan Booking, groot geworden in Amsterdam, om de democratische regels van de eigen stad te volgen. "Het de kan toch niet zo zijn dat Booking meewerkt aan woningnood van eigen werknemers?".

Lees ook: De opgestoken middelvinger van Airbnb naar de stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden