Amsterdam Bewaar

Wethouder Ivens: verbod op vakantieverhuur onmogelijk

Wethouder Ivens: verbod op vakantieverhuur onmogelijk
© ANP

Een verbod op vakantieverhuur, zoals de PvdA wil, is niet mogelijk. Dat zegt wethouder Laurens Ivens.

'We hebben deze vraag letterlijk uitgezet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en toenmalig minister Ronald Plasterk antwoordde dat dit niet kon."

Als lijsttrekker van de SP deelt Ivens de inzet van de PvdA, maar hij wil 'geen te grote broek aantrekken'. "We hebben het Rijk nodig."

De PvdA heeft het verbod opgenomen in haar verkiezingsprogramma. Volgens Marjolein Moorman heeft het Rijk juist aangegeven dat gemeenten zelf over vakantieverhuur gaan. Het is in haar ogen mogelijk een verbod op te nemen in de huisvestingsverordening, de gemeentelijke regelgeving over het gebruik van woningen.

Dertig dagen
Een meerderheid van de huidige raad heeft het voornemen om vakantieverhuur terug te brengen van zestig naar maximaal dertig dagen per jaar, hoewel ook dat volgens Ivens juridisch lastig is, omdat de gemeente moet aantonen dat het gaat om de onttrekking van een woning aan de voorraad.

SP heeft de limiet van dertig dagen ook in het programma staan en zal bij het Rijk vragen om een wet die de mogelijkheid biedt bepaalde buurten af te schermen van vakantieverhuur.

Lees ook: PvdA wil verbod op vakantieverhuur in Amsterdam

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.