Plus

Wethouder Ivens: nog meer geduld hebben bij woningbouw voor middeninkomens

De stad moet nog even geduld hebben met projectontwikkelaars, bezweert woonwethouder Laurens Ivens, voordat die beginnen met de bouw van duizenden beloofde woningen voor middeninkomens.

Ruben Koops
De bouwput in de voormalige Houthavens. De woningen worden vanaf volgend jaar opgeleverd.  Beeld Luuk Kramer
De bouwput in de voormalige Houthavens. De woningen worden vanaf volgend jaar opgeleverd.Beeld Luuk Kramer

Zowel oppositie- als coalitiepartijen in de gemeenteraad legden wethouder Laurens Ivens (wonen) woensdag het vuur aan de schenen vanwege de tegenvallende woningbouwcijfers.

Vooral de realisatie van huizen in het felbegeerde middensegment, voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar zich in de vrije sector geen (koop)woning kunnen veroorloven, loopt enorm achter op schema, erkende Ivens vorige week al. In het eerste halfjaar van 2020 is van slechts 78 van dit type huizen de bouw gestart, terwijl de belofte was om er 1670 per jaar te bouwen.

Meteen gaan bellen

Volgens Ivens zijn er aan het begin van 2020 afspraken gemaakt met projectontwikkelaars en duurt het een tijdje voordat die afspraken terug te zien zijn in nieuwe bouwcontracten. “Toen ik deze cijfers zag ben ik meteen gaan bellen”, zei Ivens tegen bezorgde raadsleden van bijna alle partijen. “Ontwikkelaars en woningcorporaties zeggen dat ze willen bouwen en dat ze de gewenste aantallen kunnen realiseren. Daarin moeten we ze vertrouwen en ik zal ze aan die afspraak houden.” Ook de coronapandemie heeft voor vertraging gezorgd, zegt hij.

Ivens probeer het ongenoegen in de raad over de gebrekkige voortgang weg te nemen door te beloven nog dichter op het proces te zitten. Zo wil hij elke drie maanden een update geven van de bouwproductiecijfers. Ook stelt hij een ‘doorbraakteam’ in, bestaande uit ambtenaren en bestuurders die per project gaan kijken wat de hindernissen zijn die een ontwikkelaar ervan weerhouden om te starten met de bouw.

Verlost van beperkende wetgeving

Met woningcorporaties worden afspraken gemaakt over speciale grondprijzen binnen hun bestaande kavels om meer woningen in het middensegment te kunnen realiseren. Woningcorporaties zijn de komende jaren verlost van beperkende wetgeving die hen ervan weerhield in dit segment te bouwen en boden eerder al aan een groot deel van de middenhuur te bouwen als de gemeente de grondprijzen verlaagt. Ook willen zij dat de gemeente meer locaties ter beschikking stelt met duidelijkheid over de prijzen die daarvoor betaald moeten worden aan de stad.

Vanuit de oppositie en een aantal projectontwikkelaars wordt gevraagd om duidelijkheid over de grondprijzen. Daaraan liggen ingewikkelde berekeningen ten grondslag waarin de gemeente allerlei voorwaarden stelt, zoals duurzaamheid, erfpacht of betaalbaarheid.

Duidelijkheid

Volgens Ivens moet nog een laatste bijeenkomst plaatsvinden die duidelijkheid geeft over bouwkosten, waarna ontwikkelaars aan de slag kunnen. “Er is weinig mis met de marktpartijen. Ik heb vertrouwen dat ze aan de slag gaan.”

De VVD wil juist dat de stad veel minder hoge eisen gaat stellen, waardoor projectonwikkelaars goedkoper en hopelijk sneller kunnen bouwen. “Ivens wijst naar anderen, corona, de bouwlogistiek, de beleggers, blablabla. Hij creëert mist rond deze cijfers,” zegt VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé.

Waarschuwing

Maar SP-raadslid Erik Flentge, partijgenoot van Ivens, waarschuwt dat de wethouder en de andere partijen in de raad terughoudend moeten zijn met de beloften van een verdere verlaging van de grondprijs aan projectontwikkelaars. “Dat zorgt ervoor dat zij op hun handen gaan zitten, wachtend tot er een nieuw cadeautje uit de Stopera komt.”

Voor de VVD en andere oppositiepartijen zijn de beloften van Ivens vooralsnog niet genoeg. Volgende week willen zij de wethouder tijdens een nieuw spoeddebat onder druk zetten om nog zwaardere toezeggingen te doen die meer woningen moeten opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden