Wethouder: ‘Afvalregels werden door Amsterdammers minder goed nageleefd’
De problemen met het ophalen van afval was grotendeels te wijten aan de coronacrisis en Amsterdammers die afval verkeerd aanboden. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens (Reiniging) in een brief aan de gemeenteraad.
Veel Amsterdammers klaagden sinds het begin van de coronacrisis over overvolle afvalbakken en afval dat lang naast afvalcontainers bleef liggen. Ivens erkent dat de gemeente met een ‘serieus afvalprobleem’ kampte, doordat veel Amsterdammers hun huis gingen schoonmaken en er hierdoor veel meer afval aangeboden werd.
Ook werd er veel besteld via internet, waardoor er veel meer karton dan normaal werd aangeboden. Ten opzichte van vorig jaar stond er in dezelfde periode 29,4 procent meer grofvuil aan de straat.
De wethouder is daarnaast niet tevreden met het gedrag van Amsterdammers zelf. In mei klaagde hij al in de gemeenteraad het ‘zat te worden om de rommel achter de kont van Amsterdammers op te ruimen’. Nu schrijft hij dat ‘afvalregels minder goed werden nageleefd en juist aanbiedgedrag in een aantal gebieden van Amsterdam van ondergeschikt belang bleek’.
De gemeente moest in deze periode alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat het afval ingezameld kon blijven worden en heeft tot begin juni 1,2 miljoen euro extra uit moeten trekken. Doordat eigen personeel ‘preventief naar huis werd gestuurd’ bij gezondheidsklachten is dit vooral uitgegeven aan extra personeel en materieel. Er zijn uiteindelijk 29 extra vrachtwagens ingezet om al het afval, grofvuil en karton op te halen in de stad.
‘Substantieel afvalprobleem’
Ook bij de afvalpunten in de stad waar Amsterdammers zelf vuil kunnen aanleveren was het een stuk drukker. Hier werd in totaal 38,4 procent meer afval aangeboden. Om dit in goede banen te leiden heeft de wethouder de openingstijden verruimd en zijn campagnes gestart om het aantal bezoekers te spreiden.
Om te voorkomen dat het in de toekomst weer fout gaat heeft de gemeente een aanpak ontwikkeld. Drukke en vervuilde locaties met een ‘substantieel afvalprobleem’ zullen goed bekeken worden. Op deze locaties zullen de containers sneller geleegd worden en zullen extra handhavers ‘extern ingehuurd’ worden totdat reguliere handhavers het weer over kunnen nemen na de coronacrisis.
Daarnaast wil de gemeente ‘publiekscampagnes’ inzetten om de kennis van de afvalregels te verbeteren.