Werktuigbouwkunde aan de universiteit: nu ook in Amsterdam

Amsterdammers die een technische universitaire studie willen volgen, kunnen nu ook in de stad terecht. Met de studie werktuigbouwkunde speelt de VU in op het grote tekort aan technici in de regio.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op de zesde verdieping van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zitten zestig eerstejaars­studenten in een U-opstelling. In het midden staan twee weegschalen plus een houten balk, waarmee ze later in het college statica leren hoe gewicht zich verdeelt. Het had maar weinig gescheeld of Siem Kemme (18) had voor een andere studie gekozen. “Ik vind techniek leuk en wil graag iets met techniek studeren, maar ik wil ook in Amsterdam blijven,” zegt Kemme.

Ook Britte Klijn (18) was nooit aan de studie werktuigbouwkunde begonnen als deze niet in Amsterdam zou zijn aangeboden, terwijl ze wel erg geïnteresseerd is in ‘technische dingen’. De twee studenten zijn niet de enigen die de locatie zwaar laten meewegen in hun studiekeuze: in 2016 koos 23 procent van de vwo-leerlingen met een technisch profiel voor een technische studie. Van de vwo-leerlingen met een technisch profiel in Noord-Holland koos slechts 11 procent voor een technische studie.

In een blokhut

“We weten dat er een tekort is aan technisch geschoold personeel in Amsterdam en omstreken,” zegt Pieter Roos, namens de Universiteit Twente (UT) locatiedirecteur van deze nieuwe opleiding. “En in de regio Amsterdam worden nog altijd geen academische technische opleidingen aangeboden.”

Als de studenten niet naar de UT komen, komt de technische universiteit wel naar hen. Dat klinkt haast utopisch, maar door een samenwerking tussen de VU en de UT is het vanaf dit studiejaar de realiteit: zestig eerstejaars studenten trapten de studie werktuigbouwkunde af die voor 75 procent in Amsterdam en voor 25 procent in Enschede wordt gegeven. Dat laatste komt neer op twee dagen in de twee weken. Studenten kunnen dan voor vijftien euro slapen in een blokhut op de universiteitscampus of voor een hoger bedrag in een hotel.

“Je zit in die blokhutten met vijftien mensen op een kamer, hebt geen privacy, maar het is wel heel gezellig,” zegt Boas Rikken (18), die nog niet precies weet wat hij na zijn studie wil doen. “Ik weet in elk geval dat ik veel kans op een baan maak als ik straks klaar ben.”

Het programma is gelijkwaardig aan dat van studenten die alleen in Enschede studeren, maar verschilt op accenten, en de studenten krijgen les van docenten van zowel de UT als de VU. Met de nieuwe opzet spelen de universiteiten ook in op de generatie studenten die langer blijft thuis blijft wonen en met het leenstelsel te maken heeft.

Feedback

Britte Klijn zag het om die redenen vorig jaar niet zitten om een technische opleiding in Enschede te volgen. “Ik woon in Huizen en daar wil ik blijven wonen. Nu kan ik alsnog een technisch bachelordiploma halen. Wat ik daarmee wil doen weet ik nog niet precies, maar deze studie is zo breed dat ik straks genoeg keuze heb.”

Dat Klijn onderdeel is van een pilotjaar, vindt ze niet direct een nadeel – net als het gros van de studenten die zich voorbereiden op het college statica. “Er wordt om feedback gevraagd en het is vooral een kwestie van wennen.” Zo moeten de studenten in twee verschillende roosters kijken.

“En ik moet nog ontdekken in welk studentenregistratiesysteem alle informatie komt te staan,” zegt Gijs Broere (18). “Dat moet je allemaal zelf uitzoeken. Maar je zit op de uni, dus het kan niet moeilijk zijn.”

Liever dicht bij huis

- Als er een technische universiteit in de buurt is, kiezen vwo’ers met een technisch profiel vaker voor een technische studie, blijkt uit het onderzoek dat de Vrije Universiteit Amsterdam deed in aanloop naar de samenwerking met de Universiteit Twente.

- In 2016 koos 11 procent van de vwo’ers uit Noord-Holland met een technisch ­profiel voor een technische studie. In ­regio’s in de buurt van de Technische ­Universiteit Delft, de Technische ­Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente lag dat percentage aanzienlijk hoger.

- In de regio Delft koos 20 procent van de vwo’ers met een technisch profiel voor een technische studie, in de regio Enschede was dit 24 procent en in de regio Eindhoven 25 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden