Nieuws

Werknemers leggen havenbedrijf Cargill plat om cao-conflict

Werknemers van het Amsterdamse havenbedrijf Cargill, dat graan, soja en andere voedingsstoffen overslaat, hebben maandag het werk neergelegd. Ze protesteren daarmee tegen het al maanden uitblijven van een nieuwe cao.

Herman Stil
De Cargill-fabriek in Amsterdam Beeld ANP
De Cargill-fabriek in AmsterdamBeeld ANP

Ook bij drie andere vestigingen van de Amerikaanse voedingsmiddelengigant in Nederland wordt gestaakt.

De actie is volgens Jos Hendriks, FNV-bestuurder Voedingsindustrie, onafwendbaar vanwege een langdurig conflict over een nieuwe cao. De huidige afspraken over arbeidsvoorwaarden liepen eind juli vorig jaar af.

Vakbonden FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 5 procent over één jaar. Maar volgens Cargill is daar geen ruimte voor vanwege de coronacrisis. Het bedrijf biedt hoogstens 4 procent in anderhalf jaar. “Per saldo komt het bod van Cargill uit op een loonsverhoging van 2,6 procent,” zegt Hendriks. “Dat ligt te ver bij onze eis vandaan. Cargill heeft over boekjaar 2019/2020 een van de hoogste winsten ooit binnengehaald: 3,5 miljard dollar. De familie achter Cargill ontvangt daarvan een derde.”

Onbepaalde tijd

De bonden hadden het bedrijf tot 12 uur maandagmiddag gegeven om op de cao-eis in te gaan. Nu dat niet is gebeurd, wordt in vier vestigingen in Nederland het werk voor onbepaalde tijd neergelegd.

Dat meteen is gekozen voor een volledige staking, is volgens Hendriks onvermijdelijk. “We denken dat Cargill niet gevoelig is voor werkonderbrekingen. Bovendien kost het een dag om de fabrieken stil te leggen. Het heeft geen zin om dat voor een paar uur te doen.”

Corona heeft wel flinke invloed op de staking. “We voeren coronaproef, digitaal actie. Er zijn geen zaaltjes, geen festiviteiten geen optochten.” Om een beroep te kunnen doen op een bijdrage uit de stakingskas moeten stakers zich ook op een aparte manier aanmelden. “Dat hebben we nu opgelost door een partytent bij de poort neer te zetten. Leden moeten daar langs komen en een QR-code te scannen om zich als staker te registreren. Daarna moeten ze weer naar huis.”

Zonnebloemzaden

In Amsterdam speelt de actie bij de vestiging van Cargill aan de Westhaven die vooral actief is in de op- en overslag van zonnebloemzaden. Ook in de vestigingen Rotterdam Botlek (plantaardige vetten), Bergen op Zoom en Sas van Gent (zoetstoffen, plantaardige olie) wordt het werk neergelegd.

De eveneens in de Amsterdamse haven gevestigde dochter Igma kent een andere cao. Ook de cacaoactiviteiten van Cargill in de Zaanstreek en het hoofdkantoor op Schiphol hebben hun eigen arbeidsvoorwaarden en draaien gewoon door.

Bij Cargill Nederland werken 2300 mensen. In 2016 legden werknemers van het bedrijf ook al het werk neer vanwege een cao-conflict. Die acties duurden toen vier dagen. In 2018 werden acties bij Igma op het laatste moment voorkomen nadat alsnog een akkoord werd gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden