Werknemers Artis hoeven toch geen loonoffer te brengen, bepaalt rechter

De rechter heeft een besluit van Artis om de arbeidsovereenkomst van 23 oudere personeelsleden eenzijdig aan te passen teruggedraaid.

De leeuwen van Artis in hun verouderde verblijf. Vanwege de coronacrisis is er geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. De dieren zouden daarom naar Frankrijk verhuizen, maar het Franse park trok zich later terug.  Beeld ANP
De leeuwen van Artis in hun verouderde verblijf. Vanwege de coronacrisis is er geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. De dieren zouden daarom naar Frankrijk verhuizen, maar het Franse park trok zich later terug.Beeld ANP

De groep werknemers werkte eerder via de gemeente Amsterdam bij Artis en had daardoor nog rechten vanuit de cao voor ambtenaren. Ze zijn hierdoor duurder voor de dierentuin dan personeel dat later in dienst is gekomen en heeft gunstigere arbeidsvoorwaarden. Omdat de financiële positie van Artis verslechterde door de coronacrisis, zegde de dierentuin per 1 januari 2021 de oude rechten van de 23 werknemers op.

Vakbond FNV vindt dat de dierentuin de ‘coronapandemie misbruikt om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verslechteren’ en stapte naar de rechter. Die erkent dat de dierentuin financieel in zwaar weer verkeert, maar vindt het voorstel van Artis ‘niet redelijk’ en gaf Artis opdracht om de beslissing terug te draaien.

Volgens FNV stelde de groep werknemers nog wel voor om hun dertiende maand in te leveren, maar sloeg de directie dat aanbod af, omdat het ‘geen zoden aan de dijk’ zou zetten.

Crisistijd

Vorig jaar ontsloeg Artis al tientallen werknemers als gevolg van de coronacrisis en om te bezuinigen. Ook wilde de dierentuin de leeuwen wegdoen omdat er voorlopig geen geld is voor een nieuw verblijf. Die verhuizing ging op het laatste moment niet door.

Eind februari werd bekend dat de dierentuin een aanvraag heeft ingediend voor steun. Daarvoor heeft het kabinet een speciaal steunpakket samengesteld voor dierentuinen, om dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen veilig te stellen. Ook kreeg de dierentuin in 1,3 miljoen euro aan donaties binnen. En er was deze week nog meer goed nieuws, want Artis staat op de lijst van instellingen die mensen binnenkort mogen bezoeken met een negatieve sneltest.

Of Artis in beroep gaat tegen de uitspraak van de kantonrechter, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden